IZETBEGOVIĆ NA TRIBINI U KAKNJU O NEZAVISNOSTI BiH I DRŽAVOTVORNOJ SVIJESTI BOŠNJAKA: Moramo odbraniti istinu o ratu koja je ovih dana napadnuta, ali i pronaći način da se pomirujemo

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović večeras je u Domu kulture u Kaknju održao predavanje povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovini u sklopu kojeg se osvrnuo i na formiranje vlasti ističući da prije tri mjeseca niko nije htio razgovarati sa SDA, a da sada svi hoće.

Nismo se dali asimilirati

U uvodnom izlaganju na svečanoj tribini “Nezavisnost BiH i državotvorna svijest naroda BiH”, Izetbegović je kazao da je unutarnja kohezija razlog za opstanak BiH i njen vlastiti identitet.

“Vjera u ‘dobrog Boga”, “dragog Boga”, to nam je ostalo od patarena, koje mi pogrešno nazivamo Bogumilima. Dobri Bošnjani, patareni, to je bilo njihovo ime. Nisu htjeli da kolju životinje jer su smatrali da Bog to ne dozvoljava, da je svakome dao život. Pa nam je odatle ostalo da sušimo šljive i kruške, čime smo kompenzirali to što se nije sušilo meso. Pa i to poštovanje prema hljebu – naš čovjek kada padne hljeb, on mu se izvini, poljubi ga, na čelo ga stavi-to nam je od starih Bošnjana ostalo.

I ostalo je, nešto što možda nije ni dobro – oni nisu poštovali elitu. Oni su bili pomalo anarhisti. Papa ih je tjerao, što kažu, ‘u suru’, pa ih nije mogao utjerati. Oni obećaju pa nastave po svome. Nisu mnogo gradili crkve, molili su se na ledini, u kućama, ostali su zapisi o tome, ali nema materijalnih tragova. Čak i ovo, što mi danas kažemo da je neko ‘dobra raja’ do danas je ostalo, a znači da su cijenili običnog čovjeka, skromnog čovjeka, a nisu cijenili one koji se i na koji način izdvajaju, žele da su iznad ostalih.

Dakle, koliko god imalo dobra u toj njihovoj pomalo anarhiji, u tome što se na ovakav način odnose, ima i nečeg lošeg, jer je teško izgraditi državu sa takvim ljudima”, kazao je između ostalog Izetbegović.

Međutim, predsjednik SDA je naglasio kako je Bosna ipak opstajala, uprkos svemu.

“Nismo se dali asimilirati, raskinuti i oduvijek smo branili našu zemlju i opstojnost. Bosanski jezik se ovdje govorio stotinama godina i ništa drugo. Iako smo različiti, svi smo mi u mentalitetu jedan narod. Bosna mi ponekad liči na krošnju čije grane svi lome”, kazao je Izetbegović.

Pojasnio je da Bosnu i Hercegovinu vuku naprijed, ali teško i sporo to ide jer su se razigrale sile koje su protiv nje.

“Odbrana je bila čudesna i nje se trebamo sjećati. Nedovoljno je cijenimo i čitav taj historijski period. On je nama još blizu i mi ne vidimo njegovu veličinu. Svi su očekivali da ćemo pasti za nekoliko sedmica, ali godinu za godinom smo uspjeli i preživjeli”, izjavio je Izetbegović te dodao da se priče o Kosovskoj bici i danas prepričavaju u pojedinim područjima, dok se priče o boju ispod Banje Luke ili na Vlašiću ne prenose s koljena na koljeno.

Braniti istinu o Bosni

Pojasnio je da je u BiH samo jedna istina o onome što se dešavalo, ali da uprkos tome svaki narod ima svoju istinu. 

“Naše je braniti tu jednu istinu, ali i pronaći način da se pomirujemo i s jednima i drugima i trećima i četvrtima, Fikretovima”, kazao je Izetbegović okupljenima u Kaknju te naglasio da se rat nije mogao izbjeći.

Ujedinili su se protiv SDA

Komentarišući formiranje vlasti u BiH Izetbegović je kazao da su mnogi govorili kako neće biti formiran Dom naroda i da sada isto govore za formiranje vlasti.

“Svi su se bili ujedinili protiv SDA. Prije tri mjeseca niko s nama nije htio razgovarati, a sada svi hoće da razgovaraju. To je normalno stanje stvari. Ići će to sve, samo nešto sporije s obzirom na otpore koje imamo”, izjavio je predsjednik SDA te dodao da građani BiH sebi ne smiju “dozvoliti spavanje jer buđenje može biti bolno”.

Masovna izgradnja

“Slobodan si jedino kada možeš sam sebe odbraniti. Narod koji se ne može odbraniti, treba se zabrinuti za svoju budućnost i slobodu”, kazao je Izetbegović.

U ostatku govora je kazao kako BiH ima Oružane snage, ali da se susjedne zemlje dodatno naoružavaju zbog čega je potrebno ojačati namjensku proizvodnju, komercijalno, ali i za “ne daj Bože”.

” Mislim da ćemo morati uvesti i predvojničku obuku, odbraniti istinu o ratu koja je ovih dana napadnuta snažno i popraviti stanje u Republici Srpskoj gdje su naši ljudi”, poručio je Izetbegović.

Na kraju je kazao kako će put BiH i dalje biti usmjeren ka jačanju ekonomije, integracijama, reformama, uvođenju evropskih standardna i masovne izgradnje infrastrukture.

“Ovih dana je opet aktuelno postizanje ratnih ciljeva. Opet se spominju treći entiteti, Dodik prijeti cijepanjem Bosne i Hercegovine, ako se odvoji Kosovo itd… Je li ovo moguće? Može li nam se desiti, nakon svega, da nas mirnodobskim sredstvima dovrše, ono što nisu uspjeli? Mislim da nema nikakve šanse. To su samo priče, prejak je Dejtonski sporazum i potreba Evrope za mirom da se to uradi. A uostalom, ‘okusili su’ i nas, to je bilo prije 25 godine, a ne prije 200…”, zaključio je Izetbegović.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. AFERIM LIDERČINO !!!!!!!!

    Samo naprijed !

    Reply

Komentiraj