PAKISTANSKI PREDSJEDNIK POZIVA NA PREGOVORE! Kahn: Historija nas uči da su ratovi puni pogrešnih procjena

Pakistanski premijer Imran Kahn pozvao je danas na razgovore sa Indijom i rekao da se nada da će nadvladati razum da bi se smirila situacija poslije obostranih vazdušnih napada u regionu Kashmira.

“Historija nas uči da su ratovi puni pogrešnih procjena. Moje pitanje je da li možemo sebi da priuštimo takve pogrešne procjene imajući u vidu oružje koje posjedujemo”, rekao je Kahn.

On je dodao da dvije strane treba da “sjednu i razgovaraju”.

Pakistanska vojska objavila je da je oborila dva indijska borbena aviona i zarobila dvojicu pilota. Lokalni mediji objavili su video snimak na kojem je navodno prikazan jedan od njih. “Mi nismo preduzeli akciju bez procjenjivanja štete na svojoj strani od indijskih vazdušnih udara, zato što smo željeli da odgovor bude pravedan”, rekao je Kan.

Indijsko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je objavilo da je jedan pakistanski avion oboren u vazdušnom incidentu i da je Indija izgubila jedan “MiG-21”.

Indijsko vazduhoplovstvo jučer je bombardovalo jedan vojni kamp za obuku u Pakistanu, u regionu Kashmira. Pakistan je odbacio navode da su meta bili teroristi. 

Historija sukoba Pakistana i Indije

Oktobar 1947: Prvi rat između Indije i Pakistana zbog Kashmira počeo je samo dva mjeseca nakon što su i jedni i drugi postali nezavisni.

August 1965: Susjedi se ponovo sukobljavaju zbog Kashmira.

Decembar 1971: Indija podržava napore Istočnog Pakistana da postane nezavisan. Indijske zračne snage provode bombaške napade u Pakistanu. Rat završava stvaranjem Bangladeša.

Maj 1999: Pakistanski vojnici i militanti zauzimaju indijske vojne položaje u planinama Kargil. Indija pokreće zračne i udare na zemlji.

Oktobar 2001: Razorni napad na državnu skupštinu u Kashmiru pod indijskom upravom ubija 38 osoba. Dva mjeseca kasnije, u napadu na indijski parlament u Delhiju poginulo je 14 osoba .

Novembar 2008: Koordinirani napadi na glavnu željezničku stanicu u Mumbaiju, luksuzne hotele i jevrejski kulturni centar ubili su 166 osoba. Indija za napad okrivljuje grupu Lashkar-e-Taiba iz Pakistana.

Januar 2016: U četverodnevnom napadu na indijsku zračnu bazu u Pathakotu poginulo je sedam indijskih vojnika i šest militanata.

18. septembar 2016: U napadu na vojnu bazu u Uriju u Kashimru pod indijskom upravom poginulo je 19 vojnika.

30. septembar 2016: Indija saopštava da je izvršila “hirurške napade” na militante u pakistanskom Kashmiru. Islamabad negira da su se napadi dogodili.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj