PRIZNAO DA JE ŠPIJUNIRAO ZA IRAN! Bivšem izraelskom ministru 11 godina zatvora

Bivši izraelski ministar Gonen Segev, optužen da je špijunirao za Iran, osuđen je na 11 godina zatvora u okviru nagodbe sa tužiocima.

Kazna je izrečena u jerusalimskom okružnom sudu, gdje je odobrena nagodba na osnovu koje je Segev proglašen krivim za ozbiljne prestupe i davanje informacija neprijatelju.

On je proglašen krivim, što se u posljednjih šest godina više puta sastajao s iranskim obavještajnim zvaničnicima i snabdijevao ih informacijama.

Ozbiljnija optužba pomaganja neprijatelja u ratno vrijeme navedena u prvobitnoj optužnici je uklonjena na osnovu nagodbe i Segev je priznao manje bezbjednosne prestupe. On je uhapšen u maju prošle godine i Ekvatorijalna Gvineja ga je izručila u Izrael. Živio je u Nigeriji nakon što je 2007. godine pušten iz izraelskog zatvora gdje je služio kaznu za krijumčarenje droge.

U junu je podignuta optužnica, ali se u početku nisu znali svi detalji. Kasnije je izbilo na vidjelo da je pokušavao da se sastane s veteranima u izraelskom odbrambenom establišmentu i ekspertima za bezbjednost i infrastrukturu i namami ih da se bave biznisom u Nigeriji.

U saradnji s Irancima Segeb im je navodno ponudio mogućnost da se sastaju s osobama blisko povezanim s nigerijskim vlastima koji su u stvari bili ljudi iz Irana. Izraelci kojima je to bilo sumnjivo prijavili su ga izraelskim bezbjednosnim službama i tada je počela istraga koja je dovela do hapšenja. Segev se s iranskim bezbjednosnim zvaničnicima sastao dva puta u Teheranu.

Bivši ministar i poslanik ne samo da je davao informacije Irancima, već je izvršavao razne misije kada je to od njega zatraženo.

U optužnici je navedeno i da je Segev Irancima davao tajne informacije s namjerom da povrijedi državnu bezbjednost i da su između ostalog informacije uključivale lokaciju bezbjednosnih instalacija i imena bezbjednosnog osoblja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj