RAZGOVARAT ĆU SA KINESKIM PREDSJEDNIKOM! Vučić: Ostavljeni smo na cjedilu!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio da će njegova zemlja biti u bezizlaznoj situaciji, ako se nastavi ofanzivno ponašanje Prištine, uz niz opasnih provokacija.

Vučić je, poslije razgovora sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova, rekao da će obaviti konsultacije sa svim značajnijim evropskim i svjetskim partnerima, uključujući Kinu, po pitanju ovakvog razvoja situacije.

On je prenio da su politički predstavnici Srba sa Kosova zatražili saglasnost da se povuku iz svih kosovskih institucija, a da je on zatražio da sačekaju na stav države, koji će biti zauzet poslije konsultacija sa stranim partnerima, uključujući Kinu.

“Zahtijevali su od države Srbije i od mene kao predsjednka da razgovaram sa vladom i traže povlačenje iz svih kosovskih insititucija, a to znači napuštanje parlamenta i iz svih lokalnih samouprava i napuštanje regionalne policije sjever i napuštanje tužilaštava i kompletnog pravosudnog kosovskog sistema”, rekao je Vučić na pres-konferenciji na kojoj se obratio novinarima, iako se sastanak sa 139 Srba sa Kosova nastavlja, jer on, kako je rekao, mora na sastanak sa Dejvidom Makalisterom.

Vučić je rekao da su prištinske vlasti pokušavale da svađaju Srbe sa sjevera i juga na različite načine. “Da jednima bude jedno, a drugima drugo, da pokušavaju da podijele Srpsku listu. A onda su izmislili svog ministra iz stranke gdje nije glasalo ni pet odsto Srba, ne bi li izbacili one za koje je glasalo 90 odsto Srba na KiM”, naveo je Vučić.

On je istakao da će Srbija nastaviti da se zalaže za politiku mira i stabilnosti, a njemu, ističe, ostaje da sa vladom razmotri šta i kako da činimo u budućnosti, jer smo ostavljeni potpuno sami. “Ostavljeni smo na cjedilu”, konstatovao je srpski predsjednik.

“Zamolio sam predstavnike Srba da im danas ne odgovorim i da sačekaju na odgovor države Srbije još 45 dana najviše, jer želim da do susreta sa predsjednikom Kine razgovaram, telefonom ili uživo, sa svim najvažnijim evropskim i svjetskim liderima”, rekao je Vučić.

“Ako se nastavi ovako ofanzivno ponašanje Prištine, mi ćemo biti u bezizlaznoj situaciji. Najkasnije u narednih 45 dana, država će odgovoriti na zahtjev predstavnika Srba sa Kosova koji traže povlačenje iz kosovskih institucija”, podvukao je Vučić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj