ŽESTOK ODGOVOR: Pakistan srušio dva indijska borbena aviona, zarobili jednog pilota!

Pakistan je objavio da je srušio dva indijska vojna aviona koji su se nalazili u njihovom prostoru u Kašmiru i da su uhitili jednog od pilota, piše BBC. 

Glasnogovornik pakistanske vojske, general bojnik Asif Ghafoor, izjavio je da je jedan od srušenih aviona pao na područje pakistanskog dijela Kašmira, dok je drugi avion pao u područje Kašmira koje je pod kontrolom Indije.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mohamad Faisal kazao je kako su pakistanske zračne snage pokrenule napade kako bi pokazale “naše pravo, želju i sposobnost samoobrane”.

“Ne želimo eskalaciju, ali smo u potpunosti spremni ako budemo na to prisiljeni”, rekao je on.

8:50 Indijska agencija ANI tvrdi kako je s indijske strane linije koja dijeli indijski od pakistanskog dijela sporne pokrajine, srušen i pakistanski lovac F-16, javlja Guardian.

Čini se kako je zračni prostor nad dijelovima obiju zemalja zatvoren. Pakistan javlja kako su otkazani letovi u Lahoreu, Islamabadu i drugim gradovima, a indijska privatna aviokompanija, Vistara, navodi da je zračni prostor nad sjevernim dijelom zemlje zatvoren te su otkazani letovi za Amritsar, Srinagar, Chandigarh i Jammu.

Povod

U utorak je Indija izvršila napad na islamske militante u Pakistanu kao odmazdu za napad na indijske snage koje se nalaze u Kašmiru. Napetosti između dvije zemlje su na najvišim razinama otkad je izvršen napad bombaša samoubojice 14. veljače na indijski paravojni policijski konvoj u kojem je poginulo barem 40 vojnika.

Pakistan je nešto ranije u utorak objavio da je uspješno odgovorio na kratak ulazak indijskih zračnih snaga iznad Kašmira.

Indija je “povrijedila kontrolnu crtu (koja je prihvaćena kao granica između dviju zemalja u Kašmiru), rekao je glasnogovornik pakistanske vojske, general Asif Ghafoor na Twitteru.

VEZANE VIJESTI:

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj