LAGERFELD KREMIRAN: Pariz ga slavi ‘uplakanim tjednom mode’

Po osobnoj želji i volji nedavno preminulog modnog kreatora čuvenih kuća Chanel i Fendi, njegovi posmrtni ostaci kojima, po njegovim riječima, “nije nikog htio opteretiti niti zadužiti”,  su kremirani u Mont Valerianu, u pariskom predgrađu Nanterre.

Činu su prisustvovale stilistova desna ruka  i sadašnja kreatorica Chanela, Virginie Viard, Caroline od Monaca i njezina kćerka Charlotte, koja je dugo surađivala s preminulim Hamburžaninom na mnoštvu modnih ostvarenja,  te najimućniji Francuz i vlasnik modne grupe LVMH Bernard Arnault.

Nakon milanske smotre zadnjih Fendi modela  fashion “Kaisera”, Chanel krajem tjedna pokazuje još neviđene kreacije na “uplakanom” tjednu mode, koji se trenutno održava u Gradu svjetlosti, ujedno odajući počast dugogodišnjem dizajneru.

Njegov put nastavljaju mladi kreatori

Njegov put nastavljaju mladi kreatori iz cijelog svijeta, među kojima su: Faith Connection, Gauchière, Karim Adduchi, Kimhekon, Kristina Fidelskaya, Mame Kurogouchi, Moohong, Unravel Project, Walk of Fame, Cukovy, Maison Mai, Magda Butrym, Savoar Fer.

Piše: Džana Mujadžić

Počevši od Rokha, marke nadarenog Korejca Roka Hwanga, bivšeg studenta čuvene londonske škole Central Saint Martin’s, dobitnika posebnih svjetskih priznanja za modne inovacije, koji je iz rodnog Texasa došao  u London učiti kod Phoebe Philo te radio u pariskom brandu Céline  surađujući sa Chloé et Louis Vuitton. Modno umijece predstavlja i marka Dawei, dugogodišnjeg Parizanina porijeklom iz Kine Daweia Suna,  koji usklađuje urbani streetwear sa minimalizmom i poetičnim romantizmom.Već je posjedovao brand Belle Mimosa Ling Lin, a vodio je i Cacharel početkom desetljeća.

Novi stilisti različitih horizonata

U prestižnom programu PFW je i moda  Kineza Jarela Zhanga, londonskog studenta likovne umjetnosti koji je diplomirao na Sveučilištu Nort humbria. Oformio je osobni label prije četiri godine, a njeguje futuristički, inovirajući stil. Predstavio se u New Yorku i Londonu.

Pariz slavi i povratak Lanvina, Nine Ricci, Lacostea koji su uposlili nove kreatore poput Brune Sialelli,  koji je nakon brandova Loewe, Balanciaga i Paco Rabanne, postao umjetnički direktor kuće Lanvin u vlasnisštvu kineske investicione grupe Fosun.

Rushemy Botter i Lisi Herrebrug , prošlogodišnji pobjednici modnog festivala Hyères i finalisti priznanja LVMH, kreiraju za Ricci. Prvi je sa  karaibskog otoka Curaçao, a studirao j u Italiji i Austriji. Njegova kokreatorica i životna suputnica Lisi,  učila je modu u Anversu, gdje par živi cijelo desetljeće. U pariski tjedan mode  uvrštena je i Louise Trotter kreatorica  Lacoste, koja je naslijedila poznatog Filipea Plivieru Baptistu. Britanka je poznata po radu u kući Jepp u Londonu, bila je  i stilistica kuće Jigsaw, djelatnostima kod Calvina Kleina,Gappa,  a kreirala je visoku gammu H.Hilfingera.

Label Kenzo je takdođer najavio pariski povratak jer se nije pojavio prošle godine radi projekta “See now, buy now”, koji će se aplicirati i na novu liniju “Meanto”.

Smotre priređuju i poznati brandovi Dior, Saint Laurent, Chloé, Céline, Hermès, Balenciaga, Givenchy, Alexandre McQueen, Yohhji Yamamoto,Isey Miyake, Miu Miu, Dries Van Noten, Thom Brown te Tommy Hilfinger u surdnji sa američkom umjetnicom Zendayom.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj