NAKON OPTUŽBI IZ VLADE KS! Okupljeni policajci poručili: Niti smo naoružani, niti prijetimo, ovo je bunt poštenog čovjeka

Vlada Kantona Sarajevo (KS) danas je na temelju prijedloga ocjene rada policijskog komesara (Mevludina Halilovića) za 2018. godinu, koji je donio Nezavisni odbor, te izjašnjenja komesara ministru unutarnjih poslova KS, donijela odluku o godišnjoj ocjeni rada policijskog komesara koja glasi “ne zadovoljava”.

To je na pres-konferenciji u Sarajevu saopćio ministar unutarnjih poslova KS Admir Katica, istaknuvši kako ta odluka nije konačna, te da policijski komesar u roku od osam dana ima pravo prigovora u skladu sa Zakonom o unutarnjim poslovima KS.

“Nakon što, eventualno, uloži prigovor na odluku o ocjeni rada, Vlada KS će na osnovu toga donijeti odluku o godišnjoj ocjeni rada policijskog komesara i to će biti konačna odluka”, pojasnio je Katica, precizirajući da će, ukoliko tada odluka bude pozitivna, procedura biti okončana, a ako ostane ocjena ‘ne zadovoljava’, onda će biti dostavljena Nezavisnom odboru, koji ima ovlaštenja da, eventualno, pokrene proceduru smjene policijskog komesara.

S obzirom na to da se u vrijeme održavanja sjednice Vlade i pres-konferencije određen broj policijskih službenika nalazio ispred zgrade KS, ministar unutarnjih poslova je upozorio kako je nakon saopćavanja prijedloga spomenute ocjene Nezavisnog odbora “urađeno sve ono što nije u skladu s vladavinom prava i poštivanjem zakona, te što predstavlja, na neki način, zloupotrebu službenog položaja“, aludirajući pritom na reakcije i ponašanje komesara Mevludina Halilovića.

“Želim poručiti našim policijskim službenicima da je naš zadatak da provodimo zakon. Mi ne kršimo zakon i pozivam ih da se vrate u okvire zakona…Ova zlouptreba koja se desila predstavlja demonstraciju sile, koja graniči s prijetnjom”, kazao je ministar Katica.

Reagiranje Vlade KS na, kako navode, neprimjerene pritiske u povodu donošenja odluke o ocjeni rada policijskog komesara kratko je prokomentirao i kantonalni premijer Edin Forto, naglašavajući kako ocjena o radu policijskog komesara kakva god konačna odluka bude bila, nije odluka o radu policije i policijskih službenika.

Napomenuo je kako to poistovjećivanje ne stoji, ta da ljudi koji stoje ispred zgrade KS to moraju znati.

“Ova vlada ne osjeća pritisak. Ova Vlada radi u skladu sa zakonom i zakonom propisanim procedurama i svojim nadležnostima… Nema potrebe za bilo kakvim okupljanjem, mi radimo svoj posao i neka svako radi svoj posao”, poručio je premijer KS.

Niti smo naoružani, niti prijetimo, ovo je bunt poštenog čovjeka

Nakon što su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo na održanoj press konferenciji povodom negativne ocjene policijskom komesaru Mevludinu Haliloviću u nekoliko navrata ponovili da se “ispred zgrade Vlade nalazi veći broj naoružanih osoba”, a ministrica pravde Lejla Brčić ocijenila da okupljanje naoružane grupe ispred zgrade ima elemente državnog udara, zamolili smo okupljene policajce za komentar tih navoda.

To su nebuloze što oni kažu, niti smo naoružani niti želimo da prijetimo. Niko nas nije natjerao da dođemo, ovo je bunt poštenog čovjeka. Ja ocjenu doživljam kao da je meni neko jedinicu dao, to je sramota! On (Halilović, op. a) je pošten čovjek, uradio toliko toga dobrog i sada negativna ocjena. Kako to da doživljavamo nego kao našu ocjenu!? Mi smo profesionalci, nismo nasilnici! Naravno da poštujemo zakon, ali da je pravedno nije. Mi samo branimo Upravu i sistem. Nije pitanje jednoga čovjeka i Mevludina, mi branimo Upravu policije. Na šta se svodi onda naš rad – kazao je inspektor Safet Šabović, načelnik Prve PU.

Okupljeni policajci, razočarani izjavama predstavnika Vlade, razišli su se sa skupa kojim su, kako su danas više puta istakli, željeli samo da iskažu podršku komesaru, jer su ocjenu njegovog rada doživjeli kao ocjenu rada cijelog MUP-a KS.

(Global CIR/Agencije)


Komentiraj