ROBERT REDFORD U DRUŽENJU SA PARIŽANIMA: Napuštam film, vraćam se slikarstvu…

Nakon dodjele počasnog “Césara”, najveceg priznanja francuske  sedme umjetnosti, Robert Redford je održao masterclass u cuvenoj pariskoj Kinemateci, pred ushićenim fanovima i ljubiteljima filma.

Najprije je projiciran film “Svi predsjednikovi ljudi”/All President’s Men/  u režiji Alain J.Pakula iz 1976. godine, a u kojem je slavni glumac tumačio lik Boba Woodwarda, jednog od novinara Washington Posta i aktera čuvene “Afere Watergate”, koja je dvije godine ranije stajala Richarda Nixona predsjednicke fotelje.

Vise od 400 mjesta čuvene i poznate dvorane Henri Langlois su se prema izjavama zaposlenih “prodala za pet minuta”, poput 186 drugih, smještenih u pokranjoj dvorani, u kojoj se direktno prenosio susret s umjetnikom.

Piše: Džana Mujadžić

Podijelio iskustva o druženju sa velikanima filma

Robert Redford je došao u nekadašnji veliki Američki centar veoma suvremene izgradnje, sa pola sata zakašnjenja jer su ga  putem blokirali “Žuti prsluci”, kojih uvijek ima na pariskim ulicama.  Odjeven poput mladića u plavi pulover, mokasine i traperice, smjestio se sa kartonskom čašom kafe u fotelju koja, odsada, nosi njegovo ime.

Strpljivo je pozirao fotografima iz cijelog svijeta te pričao publici o svom odnosu sa Dustinom Hoffmanom, interpretom novinara Carla Bernsteina  za vrijeme snimanja poznatog Pakulinog ostvarenja. Pomenuo je dugogodišnje prijateljstvo sa Paulom Newmanom i način na koji mu je iskusni kolega pomogao dobiti ulogu, koja ga je učinila poznatim u također veoma popularnom filmu “Butch Cassidy and the Kid”.

Govorio je o svojim, strukturalnim sponama sa  mitskim rediteljem  Sidneyem Pollackom sa kojim je snimao sedam puta. Posebno se osvrnuo na ulogu Jeremiah Johnsona i snimanje u Utahu, gdje je kasnio oformio čuveni festival Sundance, postalim najveća nezavisna manifestacija  svjetske sedme umjetnosti.

Slikarstvo – strast iz mladosti

Nije izostala ni diskusija  o glumčevim  rediteljskim djelatnostima, mirovini i budućim planovima. Robert Redford nema nikakav rediteljski projekt, a tvrdi kako želi prestati glumiti jer je, najprije bio slikar  pa će se vratiti strasti iz mladosti.

Malo je poznato da je slavni interpret mnoštva filmskih remek djela, završio studij slikarstva na Sveučilištu u Coloradu, ali i njujoršsku ‘American Academy of Dramatics arts’. Redford je davno boravio u Parizu gdje se usavršavao kao slikar, ali nije imao značajnijih uspjeha pa se okrenuo fillmu.

Danas sa skoro 83 godine, zadovoljan sam urađenim pa bih mozda trebao raditi polaganije?! Ni u što se ne treba zaklinjati, ali nakon što sam bio glumac, reditelj i producent, čini mi se da cu se nanovo prihvatiti palete i četkice– izjavio je na kraju susreta sa Parizanima.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj