KANADSKI PREMIJER NA UDARU KRITIKA! Pod velikim pritiskom da podnese ostavku zbog korupcijskog skandala

Kanadski premijer Justin Trudeau u četvrtak je dobio javnu potporu ministrice vanjskih poslova oko korupcijskog skandala s inženjerskom-građevinskom tvrtkom SNC – Lavalin te je trenutno smanjen pritisak iz redova vlastite Liberalne stranke da bude smijenjen, dok ga oporba poziva da podnese ostavku.

Liberalni premijer teško je pogođen optužbama bivše ministrice pravosuđa Jody Wilson-Raybould da je od vladinih dužnosnika primala “prikrivene prijetnje” i bila pod pritiskom da se pobrine da spomenuta tvrtka ne završi na sudu zbog optužbi za korupciju. Ona je, kako tvrdi, u rujnu izvijestila premijera da se na nju vrši pritisak da pomogne SNC – Levelin da izbjegne suđenje za podmićivanje libijskih dužnosnika, no našla se i na udaru samog Trudeaua.

“Premijer i njegovi glavni pomoćnici su na brojnim sastancima i u telefonskim pozivima tražili da spasim SNC – Levelin jer bi suđenje rezultiralo gubitkom radnih mjesta, ali i gubitkom potpore u Quebecu”, kazala je Wilson-Raybould pred parlamentarnim Odborom za pravosuđe.

Trudeau to odlučno negira, a u pomoć mu je pritekla i ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland koja je kazala da je “sto posto sigurna da premijer ne bi nikada primijenio neprimjereni pritisak”.

Na Freeland se inače gleda kao na moguću nasljednicu Justina Trudeaua.

Dužnosnik Liberalne stranke, koji je želio ostati anoniman, je potvrdio da u stranci vlada “velika zabrinutost bez presedana”.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. "rtb bor"

    Treba upoznati predsednika sa problemima u izgradnji metalurških postrojenja, o promašajima, kriminalnim radnjama Sose, koji je upropastio RTB Bor i jedva su namoljeni Kinezi da uzmu kombinat bakra,

    RTB BOR JE OPLJAČKAN DEBELO!

    Počinje da se odmotava klupko o kriminalnim radnjama i sužava se prostor oko Spaskovskog u vezi gradnje fleš peći i fabrike sumporne kiseline u RTB Bor, a ne nove topionice kako se lažno zamajava građanstvo. Predsednik i ministri bi trebao da znaju i da ih lagao čelnik RTB Bor, Blagoje Spaskovski, da je izgrađena nova topionica bakra, što je nonsens i beskurpulozna bajkovita laž, koju je prihvatio i ΛV i veliki broj političara. Naime, u Boru je u sklopu topionice izgrađena nova peć za topljenje koncentrata bakra fleš peć i novo postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline iz gasova fleš peći i konvertora. Ostale linije i delova topionice potiču iz ranijih faza gradnje, kao što su konvertori, anodne peći, infrastruktura (trafostanice i razvod električne energije, vodovodne i kanalizacione sisteme i pripadajuće pumpne stanice, putna mreža), skladišta materijala. Za izgradnju peći i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline utrošena su sredstva iznad trista miliona evra i višekratno nadmašila planirana sredstva i stim novcima mogla je zaista da se izgradi nova topionica, a trajektorija novca je sumnjiva. Posao je ugovoren sa SNC Lavalinom iz Kanade bez tendera, direktnom pogodbom. Nakon završetka projekta, izostalo je dokazivanje kapaciteta i ostalih tehnološko-tehničkih performansi, već je potpisana primopredaja i garancije bačene u potok. Zbog toga troškovi proizvodnje bakra umesto 3000 na 7000 $/t i gomilanje gubitaka RTB Bor. Za sve nabrojane kriminalne i druge radnje vreme je da se pozabavi tužilaštvo i sudstvo.

    Reply

Komentiraj