OKRIVIO TAČIJA ZA TRENUTNU SITUACIJU! Haradinaj: “Uslov za ukidanje takse – nepromjenljivost granica”

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je ponovio da je spreman da razmisli o suspenziji takse pod određenim uslovima.

Haradinaj je izjavio i da je kosovski predsjednik Hašim Tači nanio veliku štetu Kosovu.

“Svojim idejama o podjeli i korekciji granica predsjednik je nanio štetu napretku države i zato smo dospjeli u situaciju u kojoj smo danas”, rekao je Haradinaj, koji je prisustvovao komemoraciji akademika Idriza Ajetija, penijela je Koha Ditore. 

Haradinaj je to rekao novinarima koji su ga pitali da prokomentariše izjavu Tačija da je na njegov nagovor Haradinaj odustao od ideje o organizovanju međunarodne konferencije o Kosovu. 

Tači je to rekao danas u Tirani na skupu sa albanskom dijasporom. 

On je precizirao da bi međunarodna konferencija o Kosovu, za koju se zalagao Haradinaj, uvela Rusiju u dijalog što smatra neprihvatljivim. 

Kako prenosi RTK2, Haradinaj je rekao i da bi mogao da razmotri suspenziju sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH, ako bi Beograd i Priština dogovorili da finalni sporazum o normalizaciji odnosa garantuje nepromjenljivost granica i da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlaštenja. 

“Želimo da ukinemo takse, ali to nije moguće učiniti u procesu koji nije do kraja jasan. Bilo bi besmisleno”, rekao je Haradinaj. 

Smatra da je za Prištinu bolje da bude uporna, pa i po cijenu posljedica nego da završi sa sporazumom koji bi, kako je rekao, bio nepraveden za Kosovo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj