MODA JE TRGOVINA I TRŽIŠTE: Raznolikosti pariskog Salona Messe Frankfurt

Najveći europski Salon tekstila i industrijskog odijevanja koji se upravo održao u pariskom predgrađu Bourget, pokazao je najveće klasike i potvrdio veliku ponudu.

Šesnaesto izdanje  ‘Apparrel Sourcing’ sa 350  i ‘Shawls&Scarves Paris’ sa 50 izlagača, potvrđuju se kao nezaobilazni poslovni sajmovi prijestolnice mode, tokom kojih se osim konfekcije pokazuju najprestižniji dometi prêt-à-portera i tekstilne idustrije planete.

Moda je trgovina i tržište…

Apparel Sourcing Paris je najveća smotra konfekcija upućenih modnoj industriji,  dok je Shawis&Scarves Paris jedina međunarodna postavka  šalova i esarpi.  Kina, prvi snadbjevač odjeće  Europe 2018. godine, ostaje stub njezine odjevne industrije. Slijedi Bangladesh sa deset različitih tvrtki koje predvodi Hellenic Sourcing, švedsko-bangladeški proizvođač, sto ujedinjuje europsku kreaciju i manifakture orijenta. Nije izostao ni Emerging Pakistan koji znalačkim marketingom, vrijedno promovira osobnu i razvijenu tekstilnu industriju.

Piše: Džana Mujadžić

Hong Kong  igra na kartu različitosti i historijske blizine zapadu, pa se prestavio  visokom gamom Global Market. Etiopija se vratila u parisko predgrađe sa pet konfekcijskih poduzeća, došlih pokazati drevna odijevna umijeća, okupljena u Velocity Apparelz, koji proizvodi  prêt-à-porter, ali i sportswear, veoma causalnog Desta.

Cambodga je predstavila četiri kreatora-proizvođača, među kojima je poznati Khmer Artisantry, sa novim projektom “Rukotvorine obrtništva” te promoviranjem tradicionalnog tkanja materijala. Indija   jedan od stubova pariskog salona, ponudila je mnoštvo variacija različitih odjevnih materija i nijansi.Najupečatljiviji utisak ostavio je Mir Handicraftan sa kolekcijama: moda i kuća. U odjelu posvecenom obući, istakla se jordanska tvrtka Al Sama.

Sektor nazvan Service powered by Mouvtex oformljen u veljači 2017. godine, povećao se zahvaljujući grupisanju tvrtki posvećenih modnoj industriji, izvornim proizvodnjama ali i modernim tehnologijama. Prostor je imao posebnu nomenklaturu praktičnog slijeđenja modnih marki, logistici, komunikaciji, digitalnim platformama i povezivanjem brandova. Upriličile su se profesionalne formacije, upoznavanje sa financijskim dispozitivima i upravljanjem, prednostima međunarodne trgovine. Svi saloni The Fairyland for Fashion imaju priliku napredovanja i povećanja poslovanja.

Osmi salon Avantex Paris, istinske inovirajuće platforme unaprijedio je ulogu agregatora novih ideja, u fashion domenima. Predstavljeno je desetak tkalaca avangardnih tehnika, najčešće kineskih. Indijski Reliance je pokazao načine izrade materijala sportske odjeće ostvarene u recikliranom poliesteru, dok je tajvanski obrtnik Wisher pokazao mnoštvo namjena svojih tehničkih tkanina.

Francuski Cortex sa svojim inovirajućim i ekskluzivnim tkaninama je među najvjernijim članovima događaja, poput Europskog centra Inovirajućih tekstila, zatim čuvene pariske skole mode ESMOD te poslovne mreže tvrtki pod nazivom Techtera.

Avantex Paris je objavio povratak udruženja La FashionTech sto sa partnerima iz agencije Quatrecare ostvaruje print u 3D, stavljajući ga u službu mode sa kreatorima Marisom Garnier, Mlle 3D, Lazaare i studiO Tech. Podvučena je suradnja sa sjevernim zemljama pa je Nizozemka Marina Toeters/By Wire/, podržana od strane Akademije dezena iz Eindhovena, koja je održala i posebnu modnu smotru.

Živi tekstil

Ekspertni centar Future Makers, umjetničkog sveučilišta ArtEZ iz Amheima  organizirao je diskusiju “Budućnost materijala” o “živom” tekstilu, izrađenom od algi ili mrijesta!

Leatherworld Paris, međunarodni sajam kože u modnoj upotrebi kao i sličnih materija te bundi, okupio je tridesetak izlagača specijaliziranih u proizvodnji mekanih materijala. Pažnju je izazvala peruanska kooperativa Awaq Paqocha. Društveni projekt održavanja alpaske vune sa peruanskih Anda što ostvaruje ekonomsku dobit i trajni opstanak sustava autohtonih obrtnika, ali i kućanica  ograničenih ekonomskih sredstava.

Texworld Paris je izlagao 44. put i nanovo donio mnoštvo modnih solucija za svjetske industrije, kreiranjem novog koncepta Handmade

-Raznolikost je posebna osobina i snaga Salona Messe Frankfurt France, pa Texworld Paris ima poseban učinak na prisutne tvrtke i brendove sa melting-potovima ekspertiza, harmoniziranih sa kolekcijama za ljeto 2020. godine. Predlaže značajna razjašnjenja za tkanine postale  sredstva poslovanja i načina odlaska na svjetsko tržište. Najprije štiti interese obrtnika koji se mogu upoređivati i ići ‘rame uz rame’, sa  načinima moderne proizvodnje materijala,  razvijenih zemalja i njihovim industrijama – istakao je Michael Scherpe, predsjednik francuskog salona.

Nisu izostali ni proizvođači denima i jeansa koji po četvrti put  pariskoj publici, pokazuju najnovija modna dostignuća. Texworld Denim na globalan način otkriva ponudu jeansa. Ovomjesečno izlaganje je organizirano pod znakom velikih operatora vertikalnih industrija, počevši od vlakana do završenog, odijevnog predmeta. Prvaci su Chittagong Denim Mills iz Bangladesha, kineska tvornica Foison Textile pa turski proizvođač Atlas Denim Tekstil. Svi djeluju na zaštiti okoliša, poput idijske  tvrtke Bhaskar Industries sto posvećuje veliku pažnju smanjivanju ponovne upotrebe i recikliranju materijala.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj