PRVI PUT U HISTORIJI POSLANICI GLASALI ISTOVREMENO! Škotski i velški parlament protiv sporazuma Therese May

Škotski i velški parlament odbacili su danas sporazum o “Brexitu” koji je isposlovala britanska vlada s Briselom, što je prvi put da su poslanici dvije skupštine glasali praktično istovremeno.

Na referendumu 2016. godine Brexit” je podržalo 52 posto glasača u odnosu na 48 posto koliko je bilo protiv što je dovelo do određenog raskola u zemlji. Engleska i Vels glasali su za “Brexit”, dok je većina u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj glasala da ostane unutar bloka.

Od tada, i Vlade Škotske i Velsa tvrde da su ignorisane u planovima premijerke Therese May u vezi s “Brexitom”, što je London odbacio. Oni su zabrinuti zbog ekonomskih posljedica “Brexita” i današnje glasanje, iako nema obavezujući karakter, predstavlja formalizaciju njihovog političkog protivljenja.

“Sporazum premijera izazvat će trajnu i veliku štetu u smislu radnih mjesta, životnog standarda i javnih službi kao što su sistem zdravstva /NHS/ i zbog toga ga treba odbaciti”, rekao je ministar u Vladi Škotske Michael Russell.

On je dodao da Vlada u Londonu, također, treba da prekine da ucjenjuje britanski parlament “katastrofalnim ishodom u slučaju bez sporazuma” što koristi da prisili poslanike da prihvate ovaj “veoma štetan plan”.

Proces donošenja političkih odluka u Britaniji je prilično razdijeljen iako britanski parlament, odnosno Westminster ima posljednju riječ kada se radi o “Brexitu”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj