KAKO JE SKONČAO MICHAEL ROCKEFELLER: Misterija nestalog milijardera nakon 50 godina isplivala na površinu…

Michael Rockefeller, sin guvernera New Yorka i potomak jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, imao je samo 23 godine kad je nestao na obalama Nove Gvineje.

Krenuo je na antropološku ekspediciju tokom koje je htio da istraži lokalna plemena, ali se sa s tog putovanja nikad nije vratio. 

Njegova porodica je organizovala ogromnu potragu, ali nikad nije pronađen ni živ ni mrtav. Njegov nestanak je ostala misterija do današnjeg dana, a postoje brojne teorije o njegovoj sudbini. 2014. novinar ‘Nacionalne geografije ‘nakon posjete ostrvu napisao je da su ga ubili pripadnici lokalnog plemena na stravičan način, ali za to nema dokaza. 

Rekao je da želi da uradi nešto što niko dosada nije uradio

Želio je nešto posebno Iako je mogao lagodno da žvi kao najmlađi sin guvernera Nelsona Rockefellera i da naslijedi porodični posao, Michael je želio nešto drugo. 

Uključio se u rad Muzeja za primitivnu umjetnost koji je osnovao njegov otac, a zatim je odlučio da uradi nešto posebno. 

– Rekao je da želi da uradi nešto što niko dosada nije uradio i da donese ogromnu kolekciju u New York – prenosi riječi njegovog kolege Karla Heidera portal ATI.

Već je prije toga mnogo putovao i po nekoliko mjeseci živio u Japanu i Venecueli, ali želio je naći nešto doista rijetko. Uputio se na obale Nove Gvineje (tadašnje holandske kolonije) kako bi prikupio umjetnička djela naroda Asmati. 

Nepovjerljivi prema bijelcima Asmati su imali izuzetno malo kontakata s spoljnim svijetom i vjerovali su da područja izvan njihovog ostrva nastanjuju duhovi, a za bijelce su vjerovali da posjeduju natprirodne moći. Michael se uputio u selo Otsjanep, gdje je živjela većina ovog naroda. 

Dopustili su im da ih fotografiše, ali nisu htjeli da mu prodaju svoja djela, što je njega samo još više podstaklo na to da donese dio njihove kulture na zapad. Dok je boravio s plemenom, naučio je da njihovi ratnici imaju običaj da uzimaju glave svojih neprijatelja, kao i da jedu njihovo meso. 

– Ova divlja zemlja je drugačija od svega što sam vidio dosad. Mislim da ću uspjeti – zapisao je u on

Ubrzo nakon povratka, ponovno se zaputio u istraživanje plemena, a ovaj put je poveo i antropologa Renea Vasinga. Kad su se 19. novembra 1969. čamcem počeli da se približavaju ostrvu, zateklo ih je olujno nevrijeme. Iako su od obale bili udaljeni 20-ak kilometara, Michael je odlučio da okuša sreću. 

– Mislim da ću uspjeti – rekao je, skočio u vodu i zaplivao, nakon čega ga nikad ga više nisu vidjeli.

Njegova bogata i uticajna porodica nije štedjela pri pokušajima pronalaska sina. Za njim se tragalo brodovima, avionima i helikopterima, a čak su i njegovi roditelji otputovali na ostrvo. Nakon devet dana uzaludne potrage, holandska vlada je proglasila da nema nade da će ga pronaći živog. Dvije nedjelje kasnije proglašen je mrtvim, a kao razlog smrti navedeno je utapanje. 

Njegova misteriozna smrt je danima punila novinske stupce, a počela su i nagađanja o njegovom tragičnom kraju. Neki su smatrali da su ga napali morski psi, drugi da je pobjegao i da živi skriven u Novoj Gvineji, ali čini se da je njegova sudbina bila još gora. 

Novo otkriće

2014. novinar Karl Hofman je u članku za ‘Nacionalnu geografiju’ otkrio da je holandska istraga pronašla dokaze da su ga ubili pripadnici plemena Asmati. 

Dvoje holandskih misionara koji su godinama živjeli na ostrvu i govorili su njihov jezik, prijavili su lokalnim vlastima da su čuli od pripadnika plemena da je Michael ubijen. Ubrzo je na ostrvo poslata policija, a istražitelj se vratio sa istim zaključkom i lobanjom koja je navodno pripadala mladom istraživaču. 

Holandske vlasti su to navodno zataškale, a pretpostavlja se da je razlog tome bila činjenica da su do tad već izgubili pola ostrva, koji je tada pripao novonastaloj Indoneziji, pa su se bojali da bi se to moglo dogoditi i s ostatkom ostrva ako se pročuje kako ne mogu da kontrolišu lokalna plemena.

Strašna smrt Novinar Karl Hofman i sam je otputovao na ostrvo, a tamo su navodno svi znali da je pleme Asmati ubilo američkog turistu, ali su to skrivali iz straha od odmazde. Nekoliko godina prije Michaelove posjete, grupa Holanđana je pokušala da razoruža pripadnike plemena, ali sve se završilo sukobom i četiri člana plemena su ubijena. 

Njihovi potomci su navodno u znak osvete ubili nesretnog Michaela koji je slučajno doplivao baš do njih. Prema njegovim navodima, odrezali su mu glavu, pojeli mozak, a ostatak njegovog tijela su skuhali i pojeli. Navodno su se i kupali u njegovoj krvi, dok su od njegovih kostiju napravili oružje. 

U skladu sa njihovim vjerovanjem, tako su uspostavili ravnotežu i osvetili svoje mrtve. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj