SIPA ISTRAŽUJE PALJEVINE: Zašto gore automobili u Sarajevu?

Od početka godine do 27. februara zabilježeno je 15 paljevina automobila na području Sarajeva, od čega je riješen samo jedan slučaj.

Posljednji slučajevi su zabilježeni 25. februara u naselju Pejton na Ilidži, gdje su gorjeli golf, citroen i peugeot. U posljednjih nekoliko dana Krim. policija Uprave MUP-a KS-a uključila se u istragu paljevine vozila pokušavajući utvrditi ima li ovdje elemenata organizovanog kriminala i pronaći poveznicu između pojedinačnih slučajeva paljevina.

Povezanost s političkim opcijama

– Do sada su pojedinačne slučajeve paljevina rasvjetljavale policijske uprave na čijem području bi se desio požar.

Međutim, na ovim slučajevima angažovana je i SIPA koja ima veće mjesne nadležnosti, a kako bi nam pomogla u hvatanju počinilaca. Za sada nemamo u ovih 15 slučajeva naznaka povezanosti tih paljevina da bismo mogli govoriti da se radi o nekoj organizovanoj grupi. Radimo na pojedinačnim slučajevima, no, mnogo je poteškoća u istragama jer oštećeni sliježu ramenima i ne možete saznati da je postojala neka veza ili neko zamjeranje čija je posljedica paljevina. U svakom slučaju ćemo nastojati da stavimo sve pod kontrolu i taj problem riješimo, kaže Milorad Bašić, načelnik Sektora krim. policije MUP-a KS-a.

Za sada, ističe on, samo postoje priče o planskim paljevinama vozila kako bi se iz nekog razloga uznemirila javnost, piše Oslobođenje.

– Mi u policiji nemamo ništa dokumentovano, pojašnjava naš sagovornik.

Pričalo se da iza svega toga stoji politika, odnosno neka politička opcija koja na ovaj način izaziva nesigurnost građana. Policija nije mogla ništa otkriti pošto se sve radi “u rukavicama” i preko posrednika, te se pretpostavljalo da neko iz stranke nađe biznismena koji angažuje dva izvršioca koji za sitan novac zapale neko vozilo.

Kako saznajemo, i tokom prošle godine pripadnici SIPA su radili na ovim slučajevima paljevina vozila u saradnji sa sarajevskom policijom. Spominjala su se dva imena koja su se eventualno mogla dovesti u vezu sa paljevinama i to izvjesni Kenan Klanfa i Hilmija G.

Dokazi?

Navodno, kada nekom hoće da se osvete, oni to rade posrednim putem tako što šalju izvršioce da zapale vozilo. Za to istražitelji još nemaju konkretne dokaze, ističu naši izvori iz policije.

No, nakon što krim. policija otkrije osobe koje stoje iza paljevina, putem posebnih istražnih radnji pokušaće se utvrditi postoji li organizacija ili se radi o piromanu pojedincu.

(Global CIR/Agencije)

  1. By GlobalCir on June 10, 2019 at 7:32 AM

    […] Treba li podsjećati da još uvijek nije razriješen teroristički napad prilikom kojeg su stradala dva sarajevska policajca u Novom Gradu, a koji se odigrao nekoliko sedmica nakon održanih općih izbora prošle godine. Respektabilni sarajevski mediji prije samo nekoliko mjeseci donosili su naslovne strane kako se vjerovatno ‘godinama neće moći riješiti to ubistvo’. Na takav način kao da se javnost priprema da se nikada ni ne saznaju nalogodavci i izvršitelji tog gnusnog čina. Međutim, indikativno je da su nakon terorističkog napada prestale svakodnevne krađe automobila u KS, koje policija decenijama uredno nije rasvjetljavala jer su, ‘nekim čudom’, automobili preko Pala brzo završavali negdje ‘preko granice’.  Međutim, krađe automobila su ubrzo zamijenili drugi oblici kriminala poput sve češćih paljevina automobila. […]

Komentiraj