TRAMP UKINUO OBAMIN PROPIS: Civilne žrtve tokom američkih obavještajnih operacija više neće biti prijavljivane

Predsjednik SAD-a Donald Tramp je opozvao propis donijet u vrijeme njegovog prethodnika Baraka Obame kojim se zahtijevalo izvještavanje o civilnim žrtvama tokom američkih obavještajnih operacija u mirnim područjima širom svijeta.

Tramp je ukinuo dio Obaminog izvršnog naređenja kojim se od Pentagona i obavještajnih agencija tražilo da izvijeste o civilnim žrtvama do kojih dođe tokom njihovih operacija. Drugi dijelovi naređenja također traže od Pentagona da izvijeste o stradalim civilima tokom vojnih operacija van ratnih zona.

„Ne znam zašto se stide. Oni ne kažu ‘Ne želimo da se čuje o žrtvama operacija CIA’ ali to je ono što rade. Eliminišu izvještavanje o žrtvama tokom operacija CIA”, rekao je ekspert Stiven Aftergud, prenosi Beta.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće je naveo da je američka vlada posvećena „minimiziranju, u najvećem mogućem obimu, civilnih žrtava i priznavanju odgovornosti kada nažalost do njih dođe tokom vojnih operacija”.

Taj portparol je rekao da je Tramp eliminisao „prekomjerne” zahtjeve za izvještavanjem, zahteve koji „ne povećavaju transparentnost vlade ali skreću pažnju obavještajnih profesionalaca s primarne misije”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj