U PROTEKLOJ GODINI UVEĆANA ZA 2 MILIJARDE EURA: Njemačka izravna ulaganja u Rusiju dosegnula najveći iznos u zadnjih 10 godina

Njemačka izravna ulaganja u Rusiju prošle su godine dosegnula najvišu razinu u posljednjih 10 godina, objavila je njemačko-ruska gospodarska komora.

Prema podacima Bundesbanka, njemačke središnje banke, vrijednost njemačkih izravnih stranih ulaganja u Rusiju u prošloj je godini uvećana na dvije milijarde eura. 

Riječ je o jednoj od najviših vrijednosti u razdoblju nakon propasti Sovjetskog Saveza“, rekao je čelnik komore Matthias Schepp, prema priopćenju.

Narušeni odnosi

Prethodna rekordna vrijednost – 3,6 milijardi eura – zabilježena je prije deset godina, 2008. godine.

Bilateralni odnosi ozbiljno su narušeni 2014. godine zbog uloge koju je Moskva odigrala u ukrajinskoj krizi pa su Europska unija, Sjedinjene Države i ostale zapadne sile uvele sankcije Rusiji.

Ovisnost Rusije o izvozu sirovina, ponajprije nafte i plina, rezultirala je usporavanjem ruskog gospodarstva, što je u kombinaciji sa sankcijama izazvalo slabljenje ruskog rublja u odnosu na euro.

Time je rubalj postao popularan među zapadnim investitorima, a ruska radna snaga privlačna za suradnju njemačkim kompanijama zbog brojnih stručnjaka obučavanih na Zapadu, istaknuo je Schepp.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj