AMBASADA SAD-a PODRŽAVA PROJEKAT IZGRADNJE ‘BLOKA 7’ TE TUZLA! Sjedinjene Države ne protive se kineskim infrastrukturnim i finansijskim projektima

Sjedinjene Države ne protive se kineskim infrastrukturnim i finansijskim projektima kada se radi o korektnim i recipročnim trgovinskim i investicijskim angažmanima Kine koji su u skladu sa međunarodnim standardima. Kineski infrastrukturni i finansijski projekti ne treba da ugrožavaju ustaljene prakse u oblasti razvoja, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH na upit novinara kakav je stav američke diplomatske misije o kreditnom zaduženju EPBiH kod  izvozno-uvozne banke Kine radi izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

Što se tiče Bloka 7, Sjedinjene Države podržavaju ovaj projekat. To je zajednički napor američke tvrtke General Electric, koja osigurava brojne ključne komponente, Elektroprivrede BiH i kineskih partnera.

Zadovoljavanje infrastrukturnih potreba BiH od vitalnog je značaja za energetsku sigurnost zemlje. SAD smatraju da je izgradnja Bloka 7, koji će koristiti savremenu tehnologiju i tako doprinijeti smanjenju štetne emisije i zatvaranju starih blokova koji su izvor zagađenja, u skladu sa ciljevima BiH na euro-atlantskom putu.

SAD apeluju na zemlje koje traže kredite za strateška infrastrukturna ulaganja iz bilo kojeg izvora da uzmu u obzir potencijalne sigurnosne implikacije tih ulaganja i financijskih aranžmana po državu, uključujući i mogućnost da takvi krediti uzrokuju neodrživi nivo zaduženja”, kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Vijesti.ba.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj