KLIJENTI IZVISILI ZA 190 MILIONA DOLARA: Vlasnik kripto mjenjačnice iznenada umro, a tajnu šifru odnio u grob

Kanadska mjenjačnica kriptovalute “KvadrigaCX” saopštila je da ne može isplatiti skoro 190 miliona dolara iz fonda klijenata nakon što je 30-godišnji osnivač kompanije Džerald Koten, jedina osoba koja je znala šifru za “skladište”, neočekivano umro u Indiji u decembru 2018.

Udovica Dženifer Robertson rekla je da “kvadriga CX” duguje svojim klijentima oko 190 miliona dolara i u kriptovaluti i dekretnom novcu. “KvadrigaCX” je podnijela zahtjev za zaštitu kreditora, navodeći da ne može pristupiti fondovima koji se čuvaju u “skladištu” već samo manjim sumama u “novčaniku” koji se koristi za transfere.

U skladištu se nalazi oko 26.500 bitkoina (92,3 miliona dolara), 11.000 bitkoin keša (1,3 miliona), 11.000 bitkoin keša SV (707.000 dolara), 35.000 bitkoin gold (352.000), skoro 200.000 lajtkoina (6,5 miliona) i oko 430.000 etra (46 miliona), odnosno ukupno 147 miliona dolara, pokazuju sudska dokumenta.

Nije poznato koliki je dio kripto fonda čuvan u “skladištu” u odnosu na “novčanik”. Kotenova udovica je rekla da se samo minimalna količina čuvala u “novčaniku”, ali nisu dati detalji, prenio je “Gizmodo”. Robertsonova je istakla da je njen muž imao “isključivu odgovornost za rukovanje fondovima i kriptovalutama” i da nijedan drugi član tima nije mogao pristupiti uskladištenim fondovima.

“KvadrigaCX” je objavila da je Koten umro sredinom januara, navodeći kao uzrok smrti 9. decembra 2018. “komplikacije usljed Kronove bolesti dok je putovao u Indiju, gdje je otvarao sirotište da obezbjedi dom i bezbjedno sklonište za djecu kojoj je to potrebno”. Iako Robertsonova ima Kotenov laptop u svom vlasništvu, ona ne zna šifru, a tehnički stručnjak kojeg je unajmila firma nije uspio da je probije. Udovica je takođe istakla da Koten nije ostavio za sobom nikakve podatke o poslovanju.

Neki izvještaji ukazuju međutim da je moguće da je dio spornih fondova premješten kad je slučaj objavljen, a čudne okolnosti vezane za Kotenovu smrt podstakle su optužbe da je njegova smrt ili lažna ili uvod u prevaru drugih strana koje su imale pristup fondovima. Međutim, udovica je uz sudski podnesak priložila smrtovnicu, a vlada je potvrdila da je Koten umro u Indiji.

Погледај слику на Твитеру

Kanadska imperijalna banka trgovine zamrzla je imovinu “KvadrigeCX” u vrijednosti 26 miliona dolara u januaru 2018, nakon što su otkrivene neregularnosti u procesu isplaćivanja, a dokument Vrhovnog suda pravde Ontarija iz prošle godine navodi da su “transakcije vrijedne 67 miliona dolara završile neregularno prebačene na lični račun firme Kostodijan Ink, koja obrađuje isplate. Slučaj je na kraju riješen, iako “KvadrigaCX” kaže da su pravni spor kao i tekuća pitanja sa procesorima isplaćivanja “ozbiljno kompromitovala” njihovu sposobnost da pristupe desetinama miliona dolara vrijednim fondovima u rukama procesora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj