20 DANA DO ZAVRŠNICE BREXITA! Barnier nudi Londonu ‘jednostrani izlazak’ iz carinske unije, May poručuje: Možda nikada ne izađemo iz EU

Europska unija spremna je dati Velikoj Britaniji pravo na jednostrani izlazak iz carinske unije, izjavio je glavni pregovarač EU-a Michel Barnier za Brexit, u pokušaju da sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije učini prihvatljivim britanskom Parlamentu.

On je naglasio da će Velika Britanija i dalje morati poštivati obvezu da neće biti kontrola na granici između Irske, koja je članica EU-a, i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

To je pitanje u prethodnim pregovorima dovelo do prijedloga da carina bude u Irskom moru.

Podijeljeni britanski Parlament

Samo tri tjedna prije nego bi Velika Britanija 29. ožujka trebala napustiti Uniju, podijeljeni britanski Parlament mora prihvatiti sporazum.

Britanska premijerka Theresa May pozvala je blok u petak da učini posljednji pokušaj da se premosti zastoj.

Glavni razlog protivljenja već ispregovaranom sporazumu između Londona i Bruxellesa u Parlamentu u Londonu je “backstop”, zaštitni mehanizam koji će omogućiti da se na Irskom otoku ne stvori tvrda granica.

Euroskeptično krilo Konzervativne stranke strahuje da bi to moglo zauvijek ostaviti Ujedinjeno Kraljevstvo vezano uz trgovinske propise EU-a.

Ujedinjeno Kraljevstvo neće biti primorano ostati u carinskoj uniji

“EU se obvezuje dati Ujedinjenom Kraljevstvu opciju da izađe jednostrano iz carinske unije, dok se drugi elementi ‘backstopa’ moraju zadržati kako bi se izbjegla tvrda granica”, napisao je Barnier na Twitteru, nakon sastanka s veleposlanicima 27 zemalja članica.

“Ujedinjeno Kraljevstvo neće biti primorano ostati u carinskoj uniji protiv svoje volje”, dodao je.

Kako se približava datum britanskog izlaska iz EU-a, na obje strane Kanala raste zabrinutost zbog gospodarske štete koju bi mogao prouzročiti izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

“EU će nastaviti sljedećih dana intenzivno raditi kako bi osigurao da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU sa sporazumom”, istaknuo je Barnier.

May: Možda nikada ne izađemo iz EU

Britanska premijerka Theresa May upozorila je poslanike da Velika Britanija možda nikada neće napustiti Evropsku uniju ako sporazum koji je postigla s Briselom ne bude usvojen.

Britanski parlament u utorak treba da glasa o sporazumu koji su poslanici već jednom odbili. May pokušava da obezbjedi neke izmjene u posljednjem trenutku, ali EU nije voljna da ponovo otvara pregovore.

Premijerka je u govoru pozvala EU da joj pomogne tim izmjenama, rekavši da je potreban “još jedan napor” da bi sporazum bio usvojen. Ako britanski poslanici ponovo odbace predloženi tekst, glasat će se o traženju odlaganja Brexita.

May je poslanike upozorila da bi to moglo dovesti to “još meseci i godina” rasprava oko Brexita.

“Ako krenemo tim putem, možda nikada ne izađemo iz EU”, navela je ona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj