VENECUELA OPTUŽUJE VAŠINGTON: Uzrok nestanka struje hakerski napad iz SAD

Ministar za komunikacije Venecuele Horhe Rodrigez najavio je da će Venecuela podnijeti žalbu Visokom komesarijatu UN za ljudska prava zbog “sabotaže” na elektromreži, čiji je najvjerovatniji uzrok hakerski napad.

On kaže da je uzrok nestanka električne energije u Karakasu i većem dijelu Venecuele najvjerovatnije hakerski napad na hidroelektranu Guri koja proizvodi 80 odsto struje u toj južnoameričkoj državi.

Rodrigez je rekao da se antivladin aktivista Marko Rubio dovodi u vezu sa sabotažom.On kaže da je da je sumnjivo to što je Rubio za vrlo kratko vrijeme podijelio određenu informaciju na društvenim mrežama u vrijeme kada lokalne vlasti još nisu bile svjesne ozbiljnosti problema sa nestankom električne energije.

Kako je Rubio znao za napad samo nekoliko minuta nakon što pomoćni agregati nisu mogli da se pokrenu. Tada, to još niko nije znao – rekao je Rodrigez.

On je nestanak električne energije ocijenio kao “najbrutalniji napad na narod Venecuele u proteklih 200 godina”.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro nešto ranije je izrazio sumnju da je Vašington odgovoran za nestanak struje i optužio je SAD za vođenje “rata oko električne energije”.

Maduro: Svaki pokušaj agresije naići će na čvrst odgovor

Svaki pokušaj američke imperijalističke agresije naići će na čvrst odgovor patriota riješenih da hrabro brane svoju domovinu, rekao je danas predsjednik Venecuele Nikolas Maduro.

– Imperija SAD ponovo je potcijenila svjesnost i odlučnost naroda Venecuele. Uvjeravamo vas da će svaki pokušaj imperijalističke agresije naići na čvrst odgovor patriota koji vole i hrabro brane svoju domovinu – naveo je Maduro u poruci objavljenoj na društvenoj mreži “Tviter”.

Nešto ranije je ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez nazvao napad na mrežu električne energije te južnoameričke države činom agresije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj