(VIDEO) LETEĆI PASTIRI: Dronovi koji ‘laju’ čuvaju ovce

Na farmama širom svijeta danas se koriste tehnologija i dronovi za nadzor usjeva, praćenje stoke i slično, a farmeri u Novom Zelandu otišli su korak dalje.

Za čuvanje stoke koriste dronove koji-laju. Jedan od popularnijih dronova među farmerima je DJI Mavic Enterprise, koji ima mogućnost snimanja zvuka i reprodukcije na glasnom zvučniku.

Farmeri najčešće snimaju pseći lavež (iako nekad koriste i druge zvukove) te se kombinacija dronova i snimljenog lajanja pokazala veoma učinkovita. Jedan farmer je za The Washington Post rekao kako su se dronovi čak pokazali učinkovitiji od pastirskih pasa jer bi se u nekim slučajevima životinje znale suprotstaviti psima, što nije slučaj s bespilotnim letjelicama.

Dronovi na farmama ljudima mogu uštedjeti zaista puno vremena i resursa. Na primjer, posao traženja stoke koji bi inače obavljale dvije osobe i nekoliko pasa tokom dva sata danas jedan dron može obaviti za samo tridesetak minuta. Ljudi više ne moraju hodati satima i tražiti životinje te je dosta samo podići dron i s njim obići farmu kako bi saznali gdje se nalaze sve životinje.

Zanimljivo, pastirski psi već su se navikli na dronove pa sada rade u tandemu s njima te zajedno čuvaju i nadziru stoku, a bespilotne letjelice ipak neće tako skoro u potpunosti zamijeniti pse jer ih se ne može koristiti po lošem vremenu te im je potrebno često puniti bateriju. Jednom kada se i taj problem riješi, odnosno ako se dodatno usavrše robotski psi poput Atlasa, pitanje je kakva je sudbina pastirskih pasa na farmama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj