BAL VAMPIRA U VIŠEGRADU: Najavljeno postrojavanje ‘Dražinih četnika’

U Višegradu će se danas okupiti poklonici četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića, a u cilju, kako kažu, obilježavanja godišnjice njegovog hapšenja.

PrtScr/Fotografiaj s jednog od prošlogodišnih okupljanja

Organizator je Ravnogorski pokret iz Višegrada, a gotovo cjelodnevni program ispraćen četničkom ikonografijom počet će u ranim jutarnjim satima.

Okupljanje četnika i njihovih simpatizera godinama se neometano odvija u manjem bh. entitetu. Pored javnih istupa, ni spomenici četničkim vojvodama i liderima nisu pojava koja se može smatrati novošću.

Okupljanja ove vrste sve su češća i brojnija, a njihovo odvijanje ulijeva nemir kod Bošnjaka povratnika. Postavlja se pitanje da li postoji želja i htijenje za suživotom kada se u mjestima gdje su tokom Drugog svjetskog rata i posljednje agresije na BiH glorifikuju personofikacije zla i etničkog čišćenja.

Bez obzira što ovakvi skupovi bude strahove i uspomene na spaljivanje ljudi u živim lomačama u Pionirskoj i Bikavcu, zlostavljanje i ubijanje u brojim logorima, silovanja i ubijanja u višegradskoj banji “Vilina vlas”, bez obzira na svu krv koja je tekla Drinom prije nešto više od 20 godina.

Višegrađani će i danas po ko zna koji put doživjeti postrojavanje četnika uz Drinu, a nadležne institucije će ili okrenuti glavu, a možda će i neki predstavnici tih istih ponosno obući uniformu i koračati za ideju koja je Drinu u crveno bojila.

Po svemu sudeći, BiH će još dugo čekati usvajanje zakona poput onog u Crnoj Gori, koja je zabranila rad ovoj fašističkoj organizaciji.

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Samo da se zna

    Najveći svjetski antikomunisti Ameri i Englezi sklopili su u II svjetskom ratu pakt sa “Crvenim Đavolom” da bi pobijedili fašizam, dok su samo srpski “antifašisti” u tom ratu sklopili pakt sa “Crnim Đavolom” da bi pobijedili “Crvenog”!

    Reply
  1. […] BAL VAMPIRA U VIŠEGRADU: Najavljeno postrojavanje ‘Dražinih četnika’ […]

Komentiraj