DŽAFEROVIĆ ZATRAŽIO HITNE KAZNE ZA ORGANIZATORE ČETNIČKOG SKUPA U VIŠEGRADU! Mektić poručio: Ne može Ministarstvo sigurnosti reagovati, kada je Ministarstvo pravde izdalo dozvolu za ‘registraciju retrogradnih udruženja’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u izjavi za FENA-u ocijenio je da su postrojavanja četnika s područja BiH i Srbije u Višegradu opasna prijetnja miru i stabilnosti, te da su posebno uznemirujuća za Bošnjake povratnike u entitet RS.

“Zbog toga, kao član Predsjedništva BiH, zahtijevam hitnu reakciju nadležnih državnih institucija, prije svega Tužilaštva BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija kako bi se kaznili organizatori tog fašističkog postrojavanja, zabranilo buduće održavanje sličnih skupova bilo gdje u BiH, te zabranilo djelovanje Četničkog ravnogorskog pokreta u našoj zemlji”, kazao je Džaferović za FENA-u.

Član Predsjedništva BiH smatra da je nedopustivo da nekažnjeno prođu prijetnje novim zločinima i poziv na genocid, i to od sljedbenika organizacije koja je historijski i pravno potvrđena kao fašistička i koja je odgovorne za zločine nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, ali i tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

“Postrojavanje četnika u vojnoj formaciji i prijetnje „paklom i krvavom Drinom“, koje su se mogle čuti, predstavljaju nedvosmisleno krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Zbog toga tražim od svih nadležnih institucija da bez ikakvih kalkulacija pristupe procesuiranju ovog krivičnog djela”, kazao je Džaferović.

Dodao je da od svih političkih predstavnika srpskog naroda u BiH očekuje da se lično očituju o ovom događaju, te da i entitetske vlasti poduzmu korake kako ovakvi skupovi, usmjereni protiv mira u Bosni i Hercegovini, više nikada ne bi bili organizovani.

Mektić: Zašto država dozvoljava registraciju ovakvih udruženja iz Višegrada?

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić komentirajući današnji događaj u Višegradu rekao je u razgovoru za Klix.ba da je protiv retrogradnog djelovanja i da osuđuje ovakvu pojavu. No, istovremeno je postavio pitanje zašto ministarstva pravde dozvoljavaju registraciju ovakvih udruženja.

“U ovoj državi moramo donijeti zakone koji će tačno propisati kako i pod kojim uslovima se mogu registrovati razna udruženja. Ne može Ministarstvo pravde nekome odobriti da postane udruženje građana, a da mu onda Ministarstvo sigurnosti zabranjuje djelovanje. Ako neko udruženje izlazi van okvira zakonskog ponašanja, mora se reagovati i poništiti njegova registracija”, naglasio je Mektić.

Komentirajući prozivke određenih političkih stranaka i ličnosti te zahtjeve da Ministarstvo sigurnosti hapsi, Mektić je rekao da “političari na takav način upućuju na pogrešnu adresu”.

“Naravno da smo protiv retrogradnog djelovanja koje u sebi sadrži bilo kakvu vrstu ekstremizma, nacionalnog, vjerskog, pozivanja na klanje i ubijanje. Ali dajte više da političari preuzmu bilo kakvu odgovornost, dajte donesite zakone. Ne možemo registrovati takva udruženja”, istaknuo je Mektić.

On je pozvao i druga udruženja koja su danas reagirala da budu objektivni u prozivanju upitavši zašto odmah nisu reagirali kada se znalo za registraciju retrogradnih udruženja.

“Javno pozivam Tužilaštvo BiH da reaguje, pozivam policijske agencije da reaguju. I da to uvijek čine kada neko poziva na nasilje”, poručio je aktuelni ministar sigurnosti BiH.

Inače, današnje okupljanje četnika i njihovih simpatizera u cilju obilježavanja godišnjice hapšenja Draže Mihailovića gdje su odaslane četničke, kao i poruke koje su uznemirile bh. javnost, izazvalo je niz reakcija.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] BiH SE NE MOŽE POVEZIVATI SA RJEŠAVANJEM KOSOVSKOG PITANJA! Džaferović primio bivšeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga MILAN NEDIĆ I DRAŽA MIHAILOVIĆ SU BILI JEDNO! Četnički vojvoda otvorio dušu: ‘Nedić nam je iz državne kase slao vreće para na Ravnu Goru i Dinaru’ REHABILITACIJA ČETNIŠTVA: Kompromitacija antifašističkih tradicija Srbije AKO NE PODUZMU NIŠTA, ENTITETSKE VLASTI SU SAUČESNICI! SDA traži pokretanje krivičnog postupka protiv organizatora četničkog orgijanja u Višegradu DŽAFEROVIĆ ZATRAŽIO HITNE KAZNE ZA ORGANIZATORE ČETNIČKOG SKUPA U VIŠEGRADU! Mektić poručio:… […]

Komentiraj