SRUŠIO SE BOEING 737 U ETIOPIJI, NEMA PREŽIVJELIH: Među 157 poginulih jedan srbijanski državljanin

Na letu je bilo 149 putnika i 8 članova posade. Prvu vijest o padu let objavio je ured premijera koji je izrazio saučešće članovima obitelji. Kako navode neki lokalni mediji, Boeing 737 dostavljen je Ethiopian Airlinesu prije četiri mjeseca, te je ovo druga nesreća u posljednjih pet mjeseci Boeing 737 MAX. Dodatni podaci o letu pokazuju kako je vertikalna brzina zrakoplova bila nestabilna nakon uzlijetanja, piše Flightradar24.

Putnički zrakoplov Ethiopian Airlines Boeing 737 srušio se na letu iz Addis Abebe prema Nairobiju, piše BBC.  Na letu je bilo 149 putnika i 8 članova posade. Nesreća se dogodilo u 8:44 prema lokalnom vremenu.

“Nema preživjelih na letu na kojem je bilo putnika iz 33 zemlje,” objavila je državna televizija u Etiopiji, citirajući neimenovan izvor iz aviokompanije, piše Alarabiya.net.  Zrakoplov se slušio blizu grada Bishoftu, koji se nalazi 62 kilometara jugoistočno od Addis Ababe.

Pilot se želio vratiti

Među putnicima bila su 32 državljana Kenije, devet iz Etiopije, po osam iz Italije, Kine i Sjedinjenih Država, sedmero  iz Velike Britanije i Francuske, šest Egipćana, pet državljana Nizozemske, po četiri iz Indije i Slovačke, po tri iz Austrije, Švedske i Rusije te po dva državljana iz Maroka, Španjolske, Poljske i Izraela.

Na letu su bili i po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Srbije, Toga, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena.

Četvero putnika imalo je putovnice Ujedinjenih naroda i njihova državljanstva još ne mogu biti jasno potvrđena.

Predsjednik kompanije Ethiopian Tewolde Gebremariam izjavio je kako je pilot srušenog Boeinga kontroli leta rekao da je imao problema s avionom i da se htio vratiti te kako je dobio dozvolu.

Saučešće obitelji

Zrakoplovna kompanija Ethiopian Airlines u svojem priopćenju navodi kako su izgubili kontakt šest minuta nakon polijetanja s letom ET 302/10. Iako su prvoj verziji priopćenja javnosti naveli kako su službe spašavanja na putu prema mjestu nesreće, Ethiopian Airlines dodao je nakon objave pogiblje svih putnika kako će njihov tim pomoći kako god mogu službama na terenu.Prikaži sliku na Twitteru

Na Twitteru Ethiopian Airlines objavljena je prva fotografija nesreće na kojoj se nalazi direktor kompanije Tewolde G Medhin.

Problematičan model zrakoplova?

Kako navodi i24news.tv, Boeing 737 koji se srušio pridružio se floti Ethiopian Airlinesa prije nekoliko mjeseci, te je riječ o drugoj zrakoplovnoj nesreći u kojoj je u posljednjih nekoliko mjeseci sudjelovao model zrakoplova Boeing 737 MAX.  Naime, isti model zrakoplova srušio se u listopadu u Indoneziji, piše CNBC.

Premijer Etiopije Abiy Ahmed objavio je na Twitteru kako izražava svoju sućut obiteljima onima koji su izgubili svoje voljene.

“Ured premijera, u ime vlade i etiopskog naroda, želi izraziti najdublju sućut obiteljima koje su izgubile najbliže u etiopskom zrakoplovu Boeing 737 na redovnom letu ovog jutra u Nairobi u Keniji”, objavio je ured premijera Abija Ahmeda.

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta izrazio je saučešće obiteljima i prijateljima putnika i posade na letu Boeinga 737 koji se srušio.

Saučešće Keniji i Etiopiji izrazio je i izraelski predsjednik Benjamin Netanyahu koji je najavio kako njegova vlada će pokušati utvrditi je li bilo državljana Izraela na letu.

Kako navodi Flightradar24, dodatni podaci o letu pokazuju kako je vertikalna brzina zrakoplova bila nestabilna nakon uzlijetanja.

Sličan problem

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, probleme je imao još jedan zrakoplov modela Boeinga 737 MAX na letu Montreal za Fort Lauderdale koji hitno sletio na aerodrom New York Newark i evakuirao putnike zbog požara.

Nakon što je potvrđeno kako nitko nije preživio let putničkog zrakoplova Boeing 737, Boeing je na Twitteru izrazio sućut obitelji i prijateljima i naveo kako je njihov tehnički tim spreman pružiti tehničku pomoć.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj