CILJ IDENTIFICIRATI BILO KOJEG OD 1,4 MILIJARDE GRAĐANA U ROKU OD TRI SEKUNDE! Kina gradi najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu

Kina ima cilj stvoriti najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu i to namjerava učiniti projektom koji je pokrenulo ministarstvo za javnu sigurnost 2015. godine, a koji se razvija u saradnji s kompanijom za sigurnost čije je sjedište u Šangaju. 

Image result for face recognize system china

Kina je, inače, već ugradila više od 170 miliona najsavremenijih kamera za nadzor širom zemlje.

Cilj ove najmodernije mreže je identificirati bilo koga od svojih 1,4 milijarde građana u roku od tri sekunde, a samo prošlog septembra Kina je instalirala više od 20 miliona sigurnosnih kamera širom zemlje, piše “Daily Mail”. 

Jedan od primjera kako se u Kini ovaj masovni nadzor, koji je opremljen najnaprednijom vještačkom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica, suprotstavlja kriminalu su i visokotehnološke sunčane naočale koje policija u centralnoj Kini koristi, a koje su opremljene tehnologijom prepoznavanja lica da bi se uočili osumnjičeni za kriminal na željezničkim stanicama.

Također, saobraćajna policija u Šenženu je montirala 40 kompleta kamera za nadzor pod nazivom “robokap” kako bi identificirala lica neposlušnih vozača i regulirala saobraćaj.

U istom gradu na pješačkim prijelazima pješaci dobivaju trenutno obavještenje o novčanoj kazni čim prekrše pravila, a istovremeno slike i imena ljudi koji prelaze ulicu na crveno svjetlo projektiraju se na velike LED ekrane.

Kina je uvela prepoznavanje lica i u druge javne sfere – od nadgledanja studentskih domova do ograničavanja korištenja toalet-papira u javnim toaletima, a protivnici ovakvog sistema navode da Kina ovim metodama u potpunosti ukida slobodu svojim građanima, navodi “Daily Mail”. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj