DIREKTOR ‘MESSA’ NAGRAĐEN U NJEMAČKOJ: Sarajlija dobio prestižnu europsku nagradu “Kairos”

“Kairos” je jedno od naprestižnijih i najznačajnijih  kulturnih i umjetničkih priznanjima Starog kontinenta za isticanje zasluga reditelja, producenata i direktora  različitih festivala.

Direktor  festivala MESS, Nihad Kreševljaković, ovogodišnji je dobitnik vrijedne nagrade koju dodjeljuje njemačka Fondacija Alfred Toepfer za zasluge u domenima sedme umjetnosti, teatra, fotografije, dizajna, slikarstva, arhitekture…Dodjeljuje se za osobna dostignuća i projekte- direktorima kulturnih ustanova, galeristima, producentima i svim kulturno-umjetnickim djelatnicima sto povezuju događaje u Europi. Dobila je naziv po grčkom “bogu pravog trenutka-Kairosu“.

Piše: Džana Mujadžić

Nihad Kreševljaković je direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Završio je studij historije na sarajevskom Filozofskom fakultetu. Za trajanja opsade rodnog grada, duge 1465 dana, snimao je uvjete života pod opsadom, dokumetiravši svakidašnjicu Sarajlija. Kada je oružje utihnulo bio je među osnivačima lokalne nevladine organizacije Videoarhiv-Biblioteka Hamdija Kreševljaković. Nalazio se i među tvorcima filma “Sjećaš li se Sarajeva”. Sredinom ovog desetljeća upravljao je ratnim teatrom SARTR.

Vrhunski žiri

Žiri “Kairosa”  čiji su članovi bili: prof.dr.Christoph  Stözl, predsjedik Lisztove škole u Weimaru, dr. Christine Eichel,  spisateljica i novinarka, Shermin Langoff, umjetnička direktorica berlinskog tetatra Maxim Gorki, Heike Ctherina Mertens, izvršna direktorica Ville Aurora i kuce Thomasa Manna, dr. Monika Sandhack, ZDF Kultur/3sat kulturzeit i dr. Nike Wagner, umjetnička direktorica međunarodnog glazbenog festivala Internationales Beethovenfest u Bonnu, podvukao razloge, ovogodišnjeg izbora :

-Nihad Kreševljaković  posjeduje nekolicinu vrijednih nadarenosti  te naglašene sposobnosti povezivanja  drugih. Nadahnuo je i bio mentor mnoštvu umjetnika. Odupire se složenim, sumornim i teškim političko- ekonomskim okolnostima u BiH s istrajnosti, pragmatizmom ali i idealizmom.

Priznanje koje  se dodjeljuje od 2007. Godine bit će uručeno Nihadu Kreševljakoviću krajem travnja u teatru “Deutsches Schauspielhaus” u Hamburgu. Za vrijeme svečanosti nastupice Amira Medunjanin i Ante Gelo, a prisutnima će se obratiti  nizozemski književnik  Chris Keulemans. Projicirat će se i kratki film o Kreševljakoviću, koji producira “3sat kulturzeit”.

(Global CIR)

Komentiraj