MILAN NEDIĆ I DRAŽA MIHAILOVIĆ SU BILI JEDNO! Četnički vojvoda otvorio dušu: ‘Nedić nam je iz državne kase slao vreće para na Ravnu Goru i Dinaru’

U srpskoj javnosti posljednjih godina je planski plasirana historijska podvala kako su Milan Nedić, predsjednik Hitlerove kvislinške vlade Srbije, i Draguljub Draža Mihailović, zapovjednik ravogorskih četnika, bili suprotstavljene strane u toku Drugog svjetskog rata.

U takvim konstrukcijama osuđeni ratni zločinac i kolaboracionista Draža Mihailović se pokušava predstaviti kao borac protiv fašizma i fašističke Nedićeve Srbije, čime zvanična Srbija opravdava i izjednačavanje prava antifašista i fašista (partizana i četnika) u pravnom okviru kojeg je definirala Koštunicina vlada, što predstavlja pravni nonsens neviđen na tlu Evrope.

Međutim, i sami četnici će priznati, kako su cijelo vrijeme tokom Drugog svjetskog rata, Nedić i Mihailović, blisko sarađivali i imali zajedničku kasu i komandu.

Tako je na jednom fašističkom  okupljanju u Kanadi 1990. godine, četnički vojvoda i zločinac Momčilo Đujić, otvorio dušu i pred svima priznao na koji način je funkcionirala saradnja između navodno suprotstavljenih fašističkih frakcija u Srbiji.

Svoje izlaganje počeo je hvalospjevom Nediću:

Milan Nedić je spasio više od pola miliona Srba i 80.000 srpske djece koja su uspjela pobjeći sa ustaškog noža. Milan Nedić je imao tešku ulogu, braćo i sestre. Da je mene neko pitao na početku rata: ‘Da li želiš sa Milanom Nedićem ili Dražom Mihailovićem u šumu, ja ne bih išao uz Nedića. Otišao bih u šumu kod Draže, jer u šumi je bilo lako – mi smo bili svoji gospodari, ‘puška ti, puška mi’, a u Beogradu je trebalo klanjati se pred Nijemcima, spašavati Srbiju da je ne raskopaju Bugari, Mađari, Arnauti – kazao je Đujić.

Govor je nastavio objašnjavajući kako su i Nedić i Mihailović ustvari bili jedno:

Braćo i sestre, nemojte se varati, to vam kaže Vojvoda Đujić. Draža je govorio pošalji svoje kurire u Beograd, u tu ulicu i u tu kuću. U toj kući je bio ministar finansija Bogoljub Kujundžić. Taj je ministar finansija iz Nedićeve vlade i Nedićeve kase slao i na Ravnu Goru, i meni na Dinaru, pune vreće novaca: Pavelićevih kuna, talijanskih lira, bivših dinara itd. Dakle, oni su radili zajedno i umrli su zajedno, poentirao je Đujić.

Ime Momčila Đujića se u posljednje vrijeme mnogo spominjalo u bh. javnosti, nakon što je bivši reprezentativac BiH, Ognjen Vranješ, istetovirao njegov lik na svojoj ruci.

VEZANE VIJESTI:

(Global CIR)

  1. […] PITANJA! Džaferović primio bivšeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga MILAN NEDIĆ I DRAŽA MIHAILOVIĆ SU BILI JEDNO! Četnički vojvoda otvorio dušu: ‘Nedić nam… REHABILITACIJA ČETNIŠTVA: Kompromitacija antifašističkih tradicija Srbije AKO NE PODUZMU […]

  2. […] MILAN NEDIĆ I DRAŽA MIHAILOVIĆ SU BILI JEDNO! Četnički vojvoda otvorio dušu: ‘Nedić nam… […]

  3. […] POLITIKA SAHARE! Od Gazijine medrese do afričke diplome: Kako su nas hodže ‘spasile diktata’ Zapada i otvorile vrata ruskom i kineskom utjecaju?! Afričke diplome i slučaj Mahmuljin MILAN NEDIĆ I DRAŽA MIHAILOVIĆ SU BILI JEDNO! Četnički vojvoda otvorio dušu: ‘Nedić nam… […]

  4. […] MILAN NEDIĆ I DRAŽA MIHAILOVIĆ SU BILI JEDNO! Četnički vojvoda otvorio dušu: ‘Nedić nam… Objavljeno u: […]

  5. […] Sudom BiH: Optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti! MILAN NEDIĆ I DRAŽA MIHAILOVIĆ SU BILI JEDNO! Četnički vojvoda otvorio dušu: ‘Nedić nam… BIH KAO MOGUĆE POPRIŠTE SUKOBA RUSIJE I ZAPADA (VIII): Šta se krije iza Dodikove izjave da je […]

Komentiraj