REGISTRIRANO 16 UDRUŽENJA! Zvizdić: Ravnogorski četnički pokret treba zabraniti

Udruženja poput Ravnogorskog četničkog pokreta treba zabraniti, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, komentirajući jučerašnje postrojavanje pripadnika ovog pokreta u Višegradu.

Prema njegovim riječima, u BiH postoji 16 udruženja pod nazivom Ravnogorski četnički pokret i svi oni su registrovani pred nadležnim sudovima u RS-u.

– Mi ćemo pokrenuti sve potrebne aktivnosti u skladu sa Krivičnim i drugim zakonima, koji tačno definišu rad takvih udruženja i spriječiti bilo kakvo dalje širenje i ispoljavanje vjerske i nacionalne mržnje kakvo smo moglo vidjeti u jučerašnjem događaju u Višegradu. U tom gradu su se dogodili brojni zločini u periodu između 1992. i 1995. godine, uključujući masovna ubistva, strijeljanja, silovanja, žive lomače i drugo. To nisu poruke mira, tolerncije  i suživota. To nisu poruke koje će unaprijediti proces pomirenja  i povećanog povjerenja među građanima BiH – kazao je Zvizdić.

Istakao je kako se od institucija RS-a, prije svega, očekuje da zaštite sve stanovnike, a posebno povratnike nesrpske nacionalnosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj