VIDEO: Riješena misterija zelenih glečera sa Antarktika

Neki glečeri su bijeli, drugi plavičasti, a u posljednje vrijeme su najzanimljiviji oni smaragdno zeleni. Budući da su rijetki, zeleni glečeri se tumače kao anomalija, ali eksperti tvrde da su ih mornari viđali, te o njima pisali od kad postoje zabilježeni tragovi.

Riješena misterija zelenih glečera sa Antarktika

Naime, još od 1900. godine mornari i istraživači su povremeno viđali smaragdne lednike, te ih opisivali kao nešto što osvježava sivi pejzaž Antarktika. Njihova boja ipak je decenijama ostala pod velom misterije, te naučnici sada tvrde da imaju odgovor na pitanje o smaragdnoj prirodi leda.

Naučnici su tako, u okviru naučnog rada na ovu temu koji je nedavno objavljen, objasnili da zelena boja potiče od oksida gvožđa koji su do glečera stigli sa kopna. Ukoliko je ova tvrdnja tačna lednici su nešto poput paketa važnih materija, te ove okside mogu da isporuče dalje u okean, gde će služiti kao hranljive materije za plankton i druge organizme.

Ispitivanja zelenih glečera počela su još osamdesetih godina prošlog vijeka, te se još tada utvrdilo da nemaju vazdušne džepove, i da imaju veću gustinu od običnih lednika. U početku se mislilo da zelena boja potiče od biljaka i životinja koje su ostale zarobljene u ledniku, ali su tokom potrage za organskim materijama naučnici pronašli tek minimalne razlike između zelenih i plavih glečera. Ispostavilo se da smaragdni lednici ipak u sebi sadrže nešto što je ključno za okeanski lanac ishrane, budući da nose gvožđe koje koriste fitoplanktoni, te mikroskopske biljke koje su sam temelj ekosistema.

(Global CIR/NN/Agencije)

Komentiraj