ZAHUKTAVA SE TRKA U NAORUŽANJU: Od 2012. ruska vojska dobila 200 balističkih raketa, Pentagon najavio proizvodnju dijelova za raketne sisteme…

Ruske oružane snage bogatije su od 2012. godine za više od 200 interkontinentalnih balističkih raketa – i kopnenih, i za podmornice, izjavio je ponedjeljak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Slikovni rezultat za ruske balističke rakete

On je naveo kako je Ministarstvo odbrane, a u skladu s dekretom ruskog predsjednika Vladimira Putina, 2012. godine donijelo plan aktivnosti do 2020. godine, prenose agencije.

“Kao rezultat, posljednjih šest godina oružane snage dobile su 109 interkontinentalnih balističkih raketa i 108 raketa za podmornice”, rekao je Šojgu u Donjem domu ruskog Parlamenta.

Pravo rasporeda

Prošle sedmice je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao kako Moskva zadržava pravo raspoređivanja raketa u bilo kojoj oblasti, kao odgovor na slične korake Washingtona.

On je citirao riječi ruskog predsjednika da će Moskva reagirati istom mjerom uoči krize u vezi s nuklearnim raketama srednjeg dometa – INF.

“Predsjednik je naglasio da u slučaju da SAD, nakon što je odustao od dogovora i time uklonio prepreke, počne koristiti rakete još uvijek zabranjene u bilo kojem dijelu svijeta, i Rusija će zadržati pravo da, gdje god se ti projektili SAD-a pojave, postavi svoje u istoj oblasti”, kazao je Lavrov.

Pentagon najavio proizvodnju dijelova za raketne sisteme

Sjedinjene Američke Države počet će “proizvodne aktivnosti” na dijelovima zemaljskih raketnih sustava, objavio je Pentagon u ponedjeljak nakon što je Washington najavio da se povlači iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjega dometa (INF).

SAD je prošloga mjeseca objavio da će u roku šest mjeseci izaći iz INF-a ne prestane li Rusija kršiti taj dogovor iz 1987., javio je Reuters.

Rusija je objavila da suspendira sporazum. Moskva negira da krši INF i umjesto toga za nepoštivanje optužuje SAD, koji to odbacuje.

“Počet ćemo proizvodne aktivnosti na dijelovima kako bismo mogli provesti razvojna testiranja tih sustava, aktivnosti koje do 2. veljače ne bi bile sukladne našim obvezama iz INF-a”, rekla je pukovnica Michelle Baldanza.

Apel iz UN-a

“To istraživanje i razvoj osmišljeni su tako da budu reverzibilni vrati li se Rusija punom i provjerljivom poštivanju sporazuma prije nego što se mi iz njega povučemo u kolovozu 2019.”, dodala je Baldanza.

Pentagon je objavio da je riječ o aktivnostima na konvencionalnom, a ne na nuklearnom oružju.

Ujedinjeni narodi pozvali su SAD i Rusiju da sačuvaju INF, kazavši da bi svijet bez njega bio nesigurniji i nestabilniji.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj