ODLUKA APELACIONOG SUDA: Pravni fakultet u Novom Sadu diskriminirao mađarske studente jer je pored prijemnog ispita na mađarskom uveo i obvezu dodatnog polaganja srpskog jezika

Pravni fakultet u Novom Sadu postupio je diskriminatorski jer je ove akademske godine od studenata koji su polagali prijemni ispit na mađarskom jeziku uveo obvezu dodatnog polaganja srpskog jezika, pismeno i usmeno, potvrdio je novosadski Apelacijski sud, a prenijela u utorak agencija Beta.

Time je Apelacijski sud potvrdio prethodnu presudu Višeg suda i obvezao Pravni fakultet da ubuduće mora organizirati prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je ustanova, odbivši to učiniti, postupala diskriminatorski.

Tužbu podnio Savez mađarskih učenika Vojvodine

Tužbu protiv Pravnog fakulteta podnio je Savez mađarskih učenika Vojvodine jer je ta visokoškolska ustanova odbijala organizirati prijemni ispit na mađarskom jeziku.

Pravni zastupnik Saveza mađarskih studenata Veljko Milić rekao je, prenosi Beta, da je sud na taj način drugi put utvrdio da je došlo do diskriminacije kandidata za upis koji su pripadnici mađarske nacionalne manjine.

Pravomoćnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri akademske godine, pod uvjetima i na način propisan skupštinskom odlukom Vojvodine o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina na visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač AP Vojvodina.

U međuvremenu ispravili odluku

U međuvremenu je Pravni fakultet omogućio studentima na mađarskom jeziku polaganje prijemnog ispita na materinjem jeziku, uz obvezu provjere znanja srpskog jezika.

To je za Savez mađarskih učenika Vojvodine bio povod za novu tužbu, koju je Viši sud u Novom Sadu uvažio, a Apelacijski potvrdio.

Nastava na mađarskom, koja je ukinuta tijekom devedesetih, vraćena je na Pravni fakultet 2012., no u posljednje tri godine od kandidata se traži polaganje prijemnog na srpskom jeziku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj