TRENUTNO SE GRADE DVA GASOVODA KOJA ZAOBILAZE UKRAJINU! Uskoro istječe rusko-ukrajinski ugovor o trazitu ruskog plina za Europu

Ukrajina bi zbog aktivnosti Moskve, Berlina i dijela ukrajinske političke scene mogla ostati bez tranzita ruskog plina, objavio je na svome Facebook profilu čelnik ukrajinskog Naftogaza Andrej Kobolev.

“Naftogaz ulaže maksimalne napore da sačuva tranzit plina kroz Ukrajinu nakon 2019. godine”, napisao je Kobolev.

Krajem 2019. godine, naime, istječe rusko-ukrajinski ugovor o trazitu ruskog plina za Europu kroz ukrajinski plinsko-transportni sustav, a Kijevu na ruku ne ide ni ubrzana izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2, kojega snažno zagovara Njemačka, te Turskog toka. Oba ta plinovoda zaobilaze ukrajinski teritorij, a Ukrajina je zbog toga u riziku od gubitka značajnih tranzitnih prihoda.

Kobolev se stoga zalaže za ulaganja u modernizaciju ukrajinske tranzitne rute, ocjenjujući da bi ona trebala biti “uravnotežena i odgovorna”.

U siječnju je u Bruxellesu održan sastanak Rusije, Ukrajine i Europske komisije na kojem je razmotreno pitanje tranzita ruskog plina po isteku 2019. godine, kada prestaje važiti ugovor Gazproma i Naftogaza.

Europska komisija predložila je potpisivanje ugovora na više od deset godina, ali dogovor o tome nije postignut.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj