GUIDO PRIJETI OKUPACIJOM PREDSJEDNIČKE PALAČE: Kada dobijem podršku vojske, otići ću u palatu Miraflores i sjesti u svoj ured

Lider opozicije i samoproglašeni privremeni predsjednik Venecuele Juan Guaido izjavio je da mu za otvaranje ureda u Predsjedničkoj palati treba još podrška venecuelanske vojske.

“Uskoro će nam trebati kancelarija za rad. Kada dobijem podršku vojske, otići ću u palatu Miraflores i sjesti u svoj ured“, kazao je Guaido pristalicama u Santa Monici.

Sinoć su u Caracasu i drugim gradovima Venecuele održani novi protesti opozicije koje je Guaido organizirao zbog problema u napajanju električnom energijom širom te južnoafričke zemlje.

Na protestima se ovog puta okupio znatni manji proj demonstranata, a organizatori tvrde da je do toga došlo zbog problema u komunikaciji koja je također posljedica prekida napajanja strujom.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za privremenog šefa države, što su podržale SAD i mnoge evropske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast venecuelanskog predsjednika Madura.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj