NETANYAHU ERDOGANA NAZVAO DIKTATOROM: ‘Napada izraelsku demokratiju dok turski novinari i sudije pune njegove zatvore – kakva šala’

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu odgovorio je sinoć na optužbu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da je njegova izjava o Izraelu kao nacionalnoj državi “flagrantni rasizam”, rekavši da je to šala, a da je Erdogan diktator.

“Turski diktator Erdogan napada izraelsku demokratiju dok turski novinari i sudije pune njegove zatvore. Kakva šala!”, objavio je Netanyahu na Twitteru. Netanyahu je dodao da “u Izraelu niko nije građanin drugog reda”.

“Izrael je demokratija u kojoj svi Izraelci, uključujući naših skoro dva miliona arapskih građana uživaju jednaka individualna prava. Ali Izrael je također jedna i jedina jevrejska država sa Davidovom zvijezdom na našoj zastavi, Hatikvom našom nacionalnom himnom, hebrejskim našim zvaničnim jezikom i gdje Zakon o povratku daje svakom Jevrejinu širom svijeta pravo da se vrati u domovinu naših predaka”, napisao je izraelski lider.

Erdogan osudio rasizam

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin je prethodno objavio na Twitteru da “Netanyahu kaže da je Izrael ‘ nacionalna država ne za sve svoje građane nego samo za jevrejski narod’”, prenijeli su izraelski mediji.

On je oštro osudio, kako je naveo, ‘taj flagrantni rasizam i diskriminaciju’, dodavši da “1,6 miliona Arapa/muslimana živi u Izraelu” i upitavši da li će zapadne vlade reagovati ili ponovo šutiti pod pritiskom.

Portparol je aludirao na kontroverzu u Izraelu koju su izazvala upozorenja Netanyahuove konzervativne partije Likud da će se ljevičarska vlada oformiti nakon izbora u aprilu uz podršku arapskih anticionističkih stranaka.

Kalin je nakon Netanyahuovog odgovora napisao da “država aparthejda koju on predvodi drži pod okupacijom palestinske zemlje, ubija žene i decu i zatvara Palestince u njihovoj sopstvenoj zemlji”.

‘Sprega’ ljevičara i Arapa

Upozorenje o sprezi ljevičara i izraelskih Arapa je ponovila ministarka kulture Miri Regev u prošlu subotu, što je navelo glumicu i TV voditeljku Rotem Sela da kritikuje i ministarku i Likud, navodeći da je Izrael država svih svojih građana. 

Netanyahu je u nedjelju odgovorio voditeljki i na Twitteru i na sjednici svoje vlade, rekavši da Izrael nije država svih svojih građana već nacionalna država jevrejskog naroda, ali da poštuje individulna prava svih njih.

Erdogan često kritikuje Izrael iako su dvije zemlje postigle dogovor o pomirenju 2016. godine i tako prevazišle jaz nastao zbog upada izraelskih komandosa na turski brod koji je 2010. nosio pomoć pojasu Gaze. Deset turskih aktivista ubijeno je u tom incidentu.

Netanyahu je odgovarao kritikujući politiku Turske prema turskoj manjini uz ocjenu da se čini kako ta zemlja “svakim danom postaje sve više diktatorska”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] NETANYAHU ERDOGANA NAZVAO DIKTATOROM: ‘Napada izraelsku demokratiju dok turski novinari i sud… […]

Komentiraj