NOVA BRUKA IZ SUSJEDSTVA: Hrvatski Sabor će biti pokrovitelj komemoracija u Bleiburgu, misa ili molitva…

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice Gordan Jandoković izjavio je da će biti održana komemoracija na Bleiburgu i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj, jer je glavni cilj da se komemorira žrtvama.

O načinu obilježavanja komemoracije na Bleiburgu on kaže kako je o tome već više puta razgovarano te očekuju da će, nakon završetka dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije – HBK i Austrijske biskupske konferencije, biti utvrđena ona procedura koja je moguća od HBK-a, da organiziraju misu onakvu kakva je moguća, u dogovoru s austrijskom stranom, prenosi Hina.

Napomenuo je kako je, isto tako, poznato da se zabrana od biskupije Gurk Klagenfurt odnosi isključivo na biskupa koji ne može držati misu, ali je može držati svećenik.

‘Misa ili molitva, vidjet ćemo’

“Što će biti u idućim danima – to ćemo vidjeti. Hoće li biti misa, hoće li biti molitva, ali svakako će se održati komemoracija i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj te komemoracije na Bleiburgu”, poručio je predsjednik Sabora uoči sjednice zagrebačkog HDZ-a i dodao da su za crkvene vlasti ta pitanja vezana za misu ili molitvu.

Naglasio je da će Hrvatski sabor zadržati pokroviteljstvo nad komemoracijom, jer je “nama glavni, primarni cilj da se komemorira žrtva. Dakle, da se iskaže poštovanje prema onima koji su tamo ubijeni bez suda, bez presude.”

“Apeliram na sve – kako one s lijeve strane, koji negiraju uopće taj zločin i koji bi najradije da te komemoracije ni nema, tako i na one koji se pozivaju da su na desnoj strani političkog spektra i koji bi tu željeli nekakve političke bodove, koji bi željeli slaviti Nezavisnu Državu Hrvatsku i ustaški režim – da to nije dobro, da to mi osuđujemo, ali želimo komemorirati žrtvu”, istaknuo je predsjednik Sabora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj