Na najsušnijem mjestu na planeti pojavilo se jezero

Na jednom od najsušnijih i najtoplijih mjesta na planeti, u Dolini smrti u Kaliforniji, pojavilo se jezero. Nakon kiše, koja je padala nedjeljama, oluja i poplave, pojavila se prilično velika površina vode.

Na najsuvljem mjestu planete pojavilo se jezero

Na tom mjestu se našao fotograf, čiji je zadatak bio da donese fotografije Bedvoter basena, najniže tačke Sjeverne Amerike.

Nerealan je osjećaj pronaći toliko vode na najsuvljem mjestu na svijetu. Ironija je što uopšte nisam uspio da doprem do Bedvoter basena, ali su svakako fotografije koje sam donio originalnije“, izjavio je fotograf Eliot Mekguken.

Nacionalni park Dolina smrti drži rekord najviših temperatura na Zemlji – 56,7 stepeni Celzijusa izmjerenih još 10. jula 1913. godine u naseljenom mjestu Fernis Krik. Ovo mjesto, takođe, drži rekord s najtoplijom površinom zemlje – 93,9 Celzijusovih stepeni izmjerenih 15. jula 1972. godine.

Najtoplijim mjesecom je proglašen jul 2018. godine, kada je ovdje prosječna dnevna i noćna temperatura iznosila 42,3 stepena Celzijusa, čineći ovo mjesto najsušnijim na planeti.

U prosjeku, tokom marta na području Fernis Krika padne oko 7,6 mm kiše. Kada se desi slučaj da padne 22 mm kiše u samo 24 sata, a na okolnim planinama čak 38 mm – koje se takođe slivaju u niže, pustinjske predjele, nije nemoguće da nastane jezero. Pustinjska zemlja je isušena toliko da teško apsorbuje vodu, što objašnjava kratkotrajne pojave poplava, čak i kada ne pada kiša direktno iznad njih.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj