FANOVI ŽELE NAZVATI AERODROM PO ROKERU! Pariski ‘Orly’ mogao bi postati ‘Johnny’

Fanovi Johnnyja Hallidaya, galskog rockera preminulog krajem 2017. godine, koji je bio i ostao lokalna zvijezda, su prilikom velike “kulturne rasprave” predložili da se aerodrom ‘Orly’ nazove pjevačevim imenom.

Poznati magazini “Lijepa umjetnost” i “Fondacija naslijeđa” pokrenuli su “online” poziv o kulturnim sadržajima. Od oko 400 upucenih priloga o čuvenom Taulieru i “idolu mladih”, nalazi se u koloni “naslijeđa”. Djeluje groteksno ali, navodno, treba ovjekovječiti Johnnyja, a nacionalni aerodrom je, izgleda, najpogodnije mjesto za ispoljavanje ljubavi prema preminulom rockeru?!

Piše: Džana Mujadžić

Orly, najpoznatiji od tri pariska aerodroma, čini se, može ponijeti lažno ime Jeana-Philippea Smeta, Francuza po majci i Belgijanca po ocu. Po francuskom shvatanju, pjevač ih je umio skupiti oko teme ljubavi, učiniti sretnim i zadovoljnim…

S izuzecima pariskog aerodroma ‘Roissy’ koji se zvanično naziva Charles de Gaulle i lyonskog ‘Saint Exupéry’, aerodromi u Hexagoneu ne nose imena poznatih osoba. 

Rezultati preduzete kampanje će biti predati na uvid predsjedniku Macrona, velikom obožavatelju francuskog rockera, kojeg je osobno poznavao, ali i ministru kulture Francku Riesteru.

Izvještaj, koji će se moći pronaći na site-u  granddebatculture.fr  sadržavat će i natpise konkretnog podržavanja zamisli.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj