DŽAFEROVIĆ NA PRESS KONFERENCIJI: Možemo biti zadovoljni jer je jedan od arhitekata i predvodnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je rezultirao genocidom i zločinom protiv čovječnosti, pravosnažno osuđen

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se javnosti nakon pravomoćne presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kojom je prvi predsjednik paradržavne tvorevine Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Džaferović je na konferenciji za medije u zgradi Predsjedništva BiH kazao da je ratnog zločinca Radovana Karadžića danas stigla zaslužena kazna.

– Jedan od arhitekata i predvodnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je rezultirao genocidom i zločinom protiv čovječnosti, pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Time sve žrtve njegovih zločina, svi mi koji smo trpjeli četverogodišnju agresiju i teror, ali i cijeli civilizirani svijet, možemo biti zadovoljni – kazao je Džaferović.

Ističe da je pravda, koju smo čekali skoro dvije i po decenije, ipak djelimična jer Žalbeno vijeće nije uvažilo dokaze da je genocid, posred Srebrenice, počinjen u još sedam bh. gradova.

– Izostanak pravne kvalifikacije genocida za Prijedor, Bratunac, Zvornik, Vlasenicu, Sanski Most, Ključ i Foču, kao i cijelu BiH, ne umanjuje odgovornost naredbovaca i izvršitelja niti težinu zločina. Nakon današnje presude, klompletno ratno političko rukovodstvo RS-a presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat, genocid i zločine protiv čovječnosti. Za ista zlodjela osuđen je i najveći dio vojnog rukovodstva. Te presudu ne doživljavam kao presude srpskom narodu već kao presude političkom projektu kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u BiH provodili Karadžić i Mladić – izjavio je Džaferović.

Ova presuda je, dodaje, poruka onima koji imaju planove da nasrću na BiH i planiraju je podijeliti.

– Njihovi projekti nikada neće uspjeti, a oni će završiti na crnoj strani historije. Zato je svima u BiH i regiji potrebno suočavanje sa ovim činjenicama i prihvatanje sudski utvrđenih dokaza o počinjenom genocidu i drugim zločinima. Povjerenje se ne može graditi na negiranju, opravdavanju i slavljenu zločina i zločinaca nego isključivo na prihvatanju sudski utvrđenih činjenica i odricanjem od politike koja proizvela zločine. Suočavanje sa istinom nužno je zbog samih žrtava, suosjećanja i poštovanja prema njima, ali i zbog onih u čije ime su ime zločini počinjeni. Samo na temelju takvog odnosa prema nedavnoj prošlosti možemo vratiti povjerenje i graditi zajendičku budućnost – poručio je Džaferović.

Komentiraj