HRVATSKI MEDIJI POTVRĐUJU NAVODE IZ ŠPIJUNSKE AFERE: “Zbog blagog odnosa BiH prema džihadistima, SOA uvodi drastične mjere”

Mediji u Republici Hrvatskoj polahko prestaju negirati da je hrvatska obavještajna agencija SOA aktivno djelovala na području BiH, pravdajući to navodno blagim reakcijama bh. obavještajnih struktura na polju borbe protiv terorizma.

Od “besmislica”, “antihrvatske histerije” i “politikantskih konstrukcija”, kako su najprije hrvatski zvaničnici pokušavali diskreditirati optužbe o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske na vrbovanju selefija u BiH s ciljem diskreditacije naše zemlje kao terorističkog uporišta, zbog dokaza koji se svakodnevno nižu i koji potvrđuju optužbe su te “besmislice”, “politikantske konstrukcije” i “antihrvatska histerija” prerasli u otvoreno priznanje SOA-e da djeluje na prostoru naše zemlje.

“Zbog blagog odnosa prema džihadistima, SOA uvodi drastične mjere”, naslov je teksta objavljenog u zagrebačkom Nacionalu, dalo bi se zaključiti, sedmičniku bliskom obavještajnim krugovima. Sagovornik Nacionala priznaje da SOA “razgovara sa osobama koje u samoj BiH izazivaju nelagodu i strah”.

– Šta je u tome problematično – pita se sagovornik zagrebačkog sedmičnika.

I zagrebački Večernji list potvrđuje da “SOA jeste obrađivala građane BiH”.

– Kako u sigurnosno-obavještajnoj zajednici u Republici Hrvatskoj nisu sigurni da njihovi BiH kolege u prilici profesionalno obavljaju posao nadzora radikaliziranih selefija, odlučeno je da se pojačaju sigurnosne mjere, pa će SOA još jače nadzirati radikalizirane BiH ISIL-ovce i simpatizere – piše Večernji list.

Kroz sve medijske izvještaje u Hrvatskoj se provlači teza o nepostojanju motiva Hrvatske i njene SOA-e da “naoružava potencijalne teroriste”, u potpunosti zanemarujući da optužbe iz BiH ne govore o “naoružavanju potencijalnih terorista” već pokušaju podmetanja oružja u određene mesdžide, kako bi to oružje po njihovoj dojavi pronašle bh. policijske agencije, te kako bi se BiH na taj način označila kao terorističko uporište.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj