NETANYAHU ODUŠEVLJEN! Tramp otvoreno: ‘Vrijeme je da se podrži izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni’

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak da je vrijeme da se podrži izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, sirijskim teritorijem koji je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967.

“Nakon 52 godine vrijeme je da Sjedinjene Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja ima stratešku i sigurnosnu važnost za Državu Izrael i regionalnu stabilnost!”, napisao je Tramp na Twitteru.

Priznanje spornog područja predstavljalo bi veliki zaokret u američkoj politici tjedan dana prije dolaska izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Washington na sastanak s Trampom i držanje govora pred Američko-izraelskim odborom za javne poslove.

Netanyahu vršio pritisak na SAD

Netanyahu, pred kojim su izbori u Izraelu 9. travnja, vršio je pritisak na SAD da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visorvani.

Izrael je okupirao veći dio Golana, sirijskog teritorija, u ratu 1967. i pripojio ga je. Taj potez nije međunarodno priznat. Netanyahu, koji je to pitanje pokrenuo na svom prvom sastanku u Bijeloj kući s Trampom u veljači 2017., zahvalio je Trampu na najavi priznanja.

“U vrijeme kad Iran pokušava iskoristiti Siriju kao platformu za uništavanje Izraela, predsjednik Tramp je hrabro priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Hvala predsjedniče Tramp!”, napisao je Netanyahu na Twitteru.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj