TRAMP PRISKAČE U POMOĆ BIBIJU! State Department više neće koristiti formulaciju ‘okupirani Golan’, uskoro priznanje izraelskog suvereniteta nad ovom sirijskom teritorijom?

Trampova administracija napravila je još jedan ustupak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu uoči parlamentarnih izbora: izraelska vojna okupacija velikog dijela Palestinske Zapadne obale i Golanske visoravni neće se više spominjati u službenim dokumentima američke vlade pod tom formulacijom.

Brisanje termina “okupacija”

Američki tzv. veleposlanik u Izraelu bivši je Trampov odvjetnik David Friedman više je uključen u službu Izraelu nego li Sjedinjenim Državama. On osobno podupire stajalište da su ilegalna židovska naselja legitimni dio Izraela, odlučivši ignorirati njihov rast, iako je američka politika već dugo bila protiv njih. Također je više puta tražio da se promijeni jezik State Departmenta o izraelskoj kontroli Zapadne obale i Golanske visoravni, pri čemu ga je posebno zabrinjavao izraz “okupiran”, koji ima pravne implikacije. Sada se čini da je pobijedio tu borbu, na radost vlade Netanyahua.

A brisanje termina “okupacija” može biti samo prvi od mnogih darova namijenjenih za poticanje Netanyahuovih šansi na predstojećim izborima. Senator Lindsey Graham, koja se također može pohvaliti svojim bliskim vezama s izraelskim premijerom, namjerava inicirati zakonske mjere kako bi natjerao Sjedinjene Države da zaista priznaju suverenitet Izraela nad Golanskim visovima, sirijskim teritorijem koji je pripojen nakon rata 1967. godine, ali nije priznat kao dio Izraela od strane bilo koje druge zemlje ili međunarodnog tijela. Ako se glasanje o prijedlogu zakona pomakne prema naprijed i dođe onako kako se očekuje gotovo jednoglasno, budući da je tema prije kongresa Izrael, to bi u velikoj mjeri koristilo Bibiju. Neki izvori također predviđaju da bi priznavanje Golanske visoravni lahko moglo dovesti do toga da SAD priznaju Izraelski suverenitet nad velikim dijelom Zapadne obale.

Izraelski izbori zakazani su za 9. april, tako da još uvijek ima dovoljno vremena za dodatne nevolje. Čak su u izraelskim medijima postojale sugestije da bi Netanyahu mogao samostalno eskalirati borbu s bilo kojim ili više svojih susjeda kako bi unaprijedio vjerodajnice vođe u ratu. Da će Gaza biti napadnuta je izvjesnost, a Hezbollah u Libanonu i Siriji vjerovatno je također u planu. Izvješće koje je prošle sedmice objavljeno u Izraelu, nije potvrdilo da Hezbollah upravlja “terorističkom ćelijom” u Siriji blizu granice s Izraelom. To bi poslužilo kao izgovor za malo vojne akcije, a američki kongres bi odmah skočio izraziti svoju podršku Izraelu da se brani. Velika nagrada za Netanyahua bila bi, naravno, uspješno nagovoriti Sjedinjene Države da napadnu Iran i možete se kladiti da Mossad planira “lažnu zastavu” kako bi ostvario takvu mogućnost, a da izgleda da iza svega stoje ‘mule’, piše Unz Review.

Netanyahu, načet optužbama za korupciju protiv njega, inače tone u svoju uobičajenu predizbornu shemu, koja će nadmašiti gotovo svakoga na nepopustljivom pravu izraelske politike. Ušao je u koaliciju s otvoreno rasističkom kahanističkom strankom Otzma Yehudit, koju većina Izraelaca smatra bliskom židovskoj verziji fašizma, jer se, između ostalog, zalaže za nasilno protjerivanje svih Arapa.

Bibi i AIPAC

Benjamin Netanyahu također traži poticaj kroz svoje sudjelovanje na godišnjem samitu Američkog Izraelskog političkog djelovanja (AIPAC), koji se održava u Washingtonu od 24. do 26. marta. Tema konferencije je, nažalost, “Connected for Good“. “Konferencija o politici AIPAC-a je najveće okupljanje američke pro-izraelske zajednice. Konferencija je proslava američko-izraelskog partnerstva i prva prilika za svakog sudionika da lobira u svom kongresnom uredu kako bi unaprijedio američko-izraelski odnos. Politička konferencija je također bogato obrazovno iskustvo i inspirativna podrška. Sudionici će čuti govore američkih i izraelskih lidera, prisustvovati intimnim edukacijskim sastancima i biti zapanjeni pokretnim pričama o američko-izraelskim partnerstvima, izraelskom heroizmu i revolucionarnim izraelskim inovacijama koje mijenjaju naš svijet”, stoji u promotivnom materijalu.

AIPAC je ‘ozbiljno ugrožena’ organizacija s prihodom od više od 100 milijuna dolara godišnje, gotovo 400 zaposlenika, 100.000 članova, sedamnaest regionalnih ureda i “ogroman bazen donatora”. To jasno uključuje ‘mnogo pametnih ljudi’ koji znaju mnogo o tome što se događa na Bliskom istoku, ali njegovi paneli neće sadržavati niti jednu jedinu riječ o masakriranju nenaoružanih prosvjednika, izjave da je Izrael “nacionalna država samo za Židove”, donošenje zakona koji napadaju slobodu govora ili njegovo korištenje jevrejskog donatorskog novca da pokvari američki politički sistem koji potiče “odanost stranoj zemlji” građana SAD-a.

Bibi će nesumnjivo prihvatiti AIPAC-ovu ugodnu temu inkluzivnosti tako što će iskoristiti prigodu da ispaljuje svoje fraze kao vođa koji će nastaviti uživati neograničenu i nekritičnu potporu Sjedinjenih Država. Gotovo će se sigurno susresti s predsjednikom Donaldom Trampom, a njih dvojica će nesumnjivo spomenuti strašan val antisemitizma koji zapljuskuje svijet, opravdavajući tako još više etničko čišćenje sve manjeg broja Arapa koji žive u sve većem Izraelu.

‘Goodnight America’

Netanjahuova najozbiljnija opozicija na izborima čini se da je koalicija centrista na čelu s bivšim izraelskim šefom odbrane, generalom Bennyjem Gantzom, koji je s ponosom govorio o ubojstvu 1.364 “terorista” u Gazi i bivšeg ministra financija Yair Lapida. To je glavni izazov nadama sadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua u ponovnim izborima. Izraelski su sudovi u međuvremenu zabranili nekoliko arapskih stranaka, dopuštajući židovskim strankama ekstremne desnice da se pojave na glasačkom listiću.

Bez obzira na ishod, Sjedinjene Države bit će na kraju onoga što Izrael odluči učiniti poslije izbora, bilo da se radi o Trampu i kompaniji, ili opozicionim demokratama koji također imaju u vidu predstojeće izbore sljedeće godine i željet će dobiti izraelski pečat odobrenja. A AIPAC će biti tu da osigura da Izrael zauzvrat dobije sve ono što tako ‘bogato zaslužuje’. Goodnight America.

(Global CIR)

Objavljeno u:
  1. […] TRAMP PRISKAČE U POMOĆ BIBIJU! State Department više neće koristiti formulaciju ‘okupirani… […]

  2. […] TRAMP PRISKAČE U POMOĆ BIBIJU! State Department više neće koristiti formulaciju ‘okupirani… […]

  3. […] TRAMP PRISKAČE U POMOĆ BIBIJU! State Department više neće koristiti formulaciju ‘okupirani… […]

  4. […] TRAMP PRISKAČE U POMOĆ BIBIJU! State Department više neće koristiti formulaciju ‘okupirani… […]

Komentiraj