BIJELA KUĆA TVRDI DA JE DAIŠ PORAŽEN! Iz Damaska poručuju: Radi se o blefu, to nikada i nije bila država, a pogotovo ne islamska, već hrpa terorista iz cijelog svijeta koji su došli u Siriju preko granice sa susjednim zemljama

Bijela kuća saopštila je da je teroristička grupa DAIŠ poražena u Siriji i da nema više teritorija pod kontrolom ekstremista. Međutim, iz Moskve i poručuju da tim tvrdnjama ne treba vjerovati, i da je ovo saopštenje samo blef Amerike. Sirijski zvaničnici idu još dalje i iznose optužbe na račun Amerike i Britanije.

Sanders: Oslobođena cjelokupna teritorija

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders potvrdila je da je cijela teritorija Sirije “sto odsto oslobođena od terorista”, prenosi AP.

Sanders je dodala i da je američkog predsjednika Donalda Trampa upravo o ovome obavijestio ministar odbrane SAD Patrik Šenahan.

Ona je novinarima pokazala mapu Iraka i Sirije a kojoj se vidi da teroristička grupa više ne kontroliše nijednu oblast u ovom regionu.

Sa druge strane, Rusija i Sirija i tvrde da saopštenju Sjedinjenih Američkih Država o porazu Islamske države ne treba vjerovati.

Moskva: Nisu ubjedljivi

“Saopštenje Vašingtona o potpunom oslobađanju teritorije Sirije od DAIŠ-a nisu ubjedljiva”, ocijenio je neimenovani izvor u Ministarstvu inostranih poslova Rusije, prenosi “Sputnjik”.

Izvor je naveo da, prema raznim podacima, u Siriji djeluju još hiljade terorista.

On je dodao da su SAD već objavljivale zvučna saopštenja o namjeri da napuste Siriju, a da ni do danas nisu predstavile planove o povlačenju svoje vojske.

Džafari: Radi se o blefu

Ambasador Sirije pri Ujedinjenim nacijama Bašar el Džafari je ocijenio da je saopštenje SAD o konačnoj pobjedi nad teroristima DAIŠ – a blef.

“To je blef. Nema nikakve ‘Islamske države’, počnimo od naziva, nje nikada nije ni bilo. Ona nije islamska, i nije država. To je hrpa terorista iz cijelog svijeta koji su došli u Siriju preko granice sa susjednim državama. Sponzorisale su ih međunarodne obavještajne službe, među kojima su CIA i Britanci”, rekao je Džafari na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, sva saopštenja SAD-a o tzv. ‘Islamskoj državi’ su nevjerodostojna.

Džafari je dodao da se teroristi DAIŠ-a i dalje nalaze u kampu “Rukban”, pod zaštitom SAD-a.

“S DAIŠ-em u Siriji još nije gotovo… Rusija i Sirija su ti koji se istinski bore protiv DAIŠ-a, a ne SAD i njihovi saveznici”, naglasio je Džafari.

Odredi Sirijskih demokratskih snaga se već nekoliko mjeseci uz avijacionu podršku koalicije na čelu sa SAD bore protiv ostataka DAIŠ-a u Siriji. Sirijski mediji su u više navrata saopštavali podatke o civilnim žrtvama i upotrebi bijelog fosfora tokom bombardovanja u gradu Baguzu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj