SASTANAK ZEMALJA OIC-a: Protiv antiislamizma se treba boriti kao što se bori i protiv antisemitizma

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu kako se čovječanstvo danas protiv antiislamizma treba boriti s istom onom odlučnošću s kojom se borilo i protiv antisemitizma nakon katastrofe holokausta. 

Erdogan je danas u Istanbulu govorio na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) povodom terorističkog napada na Novom Zelandu. 

Poručio je kako je danas na sceni prisutno otvoreno neprijateljstvo prema islamu, odnosno mržnja prema muslimanima. 

“Suočeni smo s otvorenim neprijateljstvom prema islamu, s mržnjom prema muslimanima. Ovo pitanje više nije samo pitanje politike, civilnog društva, niti samo pitanje kojim se treba baviti akademska zajednica kroz istraživanja. Ova prijetnja postala je pitanje sigurnosnih jedinica, državnika pa i građana na ulici”, rekao je Erdogan. 

Naglasio je također kako je neophodno zauzeti zajednički stav kako se ne bi nikada ponovili teroristički napadi i kako džamijama ne bi tekle rijeke krvi. 

“Ubistvo 51 našeg brata na džuma-namazu i ranjavanje njih 47 nikako se ne može posmatrati kao običan incident”, upozorio je Erdogan. 

On je rekao kako žtve rastućeg kulturološkog rasizma nisu samo muslimani, nego i Židovi, Afrikanci, ljudi porijeklom iz Azije, žrtve su i Romi. Stoga je, kako je kazao Erdogan, potrebno jasno iskazati stav. 

Dodao je također kako potrebno neonacističke organizacije tretirati kao terorističke strukture, na način kako se tretiraju ISIS, Al Shabaab, PKK… 

Erdogan je istakao kako je nesretna izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o Golanskoj visoravni dovela regiju pred novu krizu, te poručio: “Nikada nećemo dozvoliti legitimizaciju okupacije Golanske visoravni.” 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj