PREMINUO AGENT MOSADA KOJI JE UHVATIO AJHMANA: Čuvena akcija hvatanja arhitekte Holokausta u Argentini, bila je najvažnija operacija izraelskih obavještajaca!

Rafi Eitan, čuveni agent izraelskog Mosada koji je vodio operaciju hapšenja jednog od kreatora Holokausta, fašiste Adolfa Ajhmana, umro je u 92. godini.

PREMINUO ŠPIJUN MOSADA KOJI JE UHVATIO AJHMANA: Čuvena akcija hvatanja arhitekte Holokausta u Argentini bila je najvažnija operacija izraelskih obaveštajaca!

Eitan je jedan od osnivača izraelskih obavještajnih službi i jedan od najpoznatijih njihovih članova u zemlji i inostranstvu.

Rafi je jedan od heroja obavještajnih službi države Izrael i učesnik bezbrojnih akcija namijenjenih učvršćivanju bezbjednosti Izraela“, izjavio je premijer Benjamin Natenijahu.

Najznačajnija Mosadova operacija

Hvatanje Ajhmana u Argentini i njegovo prebacivanje u Jerusalem na suđenje 1960. godine je najznačajnija Mosadova operacija i jedna je od odlučujućih epizoda u historiji Izraela.

Suđenje Ajhmanu je objelodanilo sav užas nacističkog “Finalnog rješenja” koje je bilo praćeno njegovim planovima za likvidaciju cjelokupne jevrejske populacije u Evropi.

Ajhman je 1961. osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i godinu dana kasnije je obješen, što je jedini put kada je u Izaraelu primjenjena smrtna kazna.

Ovaj “arhitekrta Holokausta” pobjegao je iz Nemačke na kraju II svjetskog rata i živio je u Argentini pod imenom Rikardo Klement. 

Eitan i njegov sedmočlani tim su oteli Ajhmana u Buenos Airesu na putu ka kući, utvrdili identitet pomoću ožiljaka na rukama i stomaku, prevezli ga u sigurnu kuću i odakle ga prebacili u Izrael.

Uključen i u druge operacije

Eitan je također bio uključen u planiranje i provedbu napada na irački nuklearni reaktor Osirak 1981., prema izraelskom ministarstvu vanjskih poslova.

“Izgubili smo hrabrog borca o čijem će doprinosu izraelskoj sigurnosti učiti generacije”, rekao je predsjednik Reuven Rivlin.

Nakon toga vodio je Izraelski ured za znanstvene odnose koji je bio umiješan u skandal oko Jonathana Pollarda, američkog obavještajnog analitičara uhićenog 1985. i osuđenog 1987. na doživotni zatvor zbog špijuniranja u korist Izraela.

Izrael je kazao da je Pollard regrutiran u nedozvoljenoj operaciji toga ureda koji je nakon toga raspušten.

Eitan je preuzeo za to odgovornosti i podnio je ostavku.

On je izabran u paralment 2006. gdje je bio tri godine a obavljao je i dužnost ministra umirovljeništva.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj