SUSRET SUPROTNOSTI: Zemlja koja je prvi put 2015. godine čula stranu muziku

Butan – zemlja sreće, magije i mitova – tokom desetodnevnog festivala koji se odigrao 2015. prvi put u historiji ugostila je strane DJ-eve, ulične umjetnike, igrače i kreativne mislioce.

Centralni gradski trg u glavnom gradu Timpu tog februara postao je mjesto susreta potpunih suprotnosti – viševjekovne tradicije i urbane kulture. 

Godišnji međunarodni festival, desetodnevna manifestacija čiji program uključuje umjetnost, muziku, film i gastronomske specijalitete prvi put je u ‘kraljevstvu Himalaja‘ ujedinio ljude različitih nacionalnosti.

Smješten između svojih velikih susjeda Indije i Kine, Butan je jedna od najintrigantnijih zemalja na svijetu. 

Zahvaljujući tome što je turizam sve do 1974. godine bio zabranjen, drevna kultura zemlje ostala je gotovo netaknuta. S dolaskom interneta (televizija je dozvoljena tek 1999. godine) radoznala mlada populacija (60 posto stanovništva čine osobe ispod 25 godina starosti) ‘kročila‘ je u spoljašnji svijet.

Butan se dugo nije otvarao ka svijetu. Nastojali smo da zaštitimo svoju kulturu, ali promjene su neizbježne. Uticaji su tu, sada je samo pitanje na koji način ćemo im pristupiti. Cilj ovog festivala je da omogući mladim generacijama da se izraze, razmjenjuju ideje i uče od međunarodnih umjetnika -izjavio je Tinli Palden Dorđi, saosnivač festivala, prenosi B92.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj