UKUSI FRANCUSKE! Velika gastronomska svečanost u Parizu

‘Goût de France’ /Good France/, poduhvat organizovan po ideji velikog galskog “šefa” Alaina Ducasse i Ministarstva vanjskih djelatnosti i međunarodnog razvitka, ističe francuski način “umjetnosti života”, specijalitete i čuvenu kuhinju koju je UNESCO uvrstio u svoju prestižnu listu svjetskog kulturno-historijskog nasljeđa.

60 zemalja uzvanica

Više nego ikada ranije, gastronomija je postala “svjetionik” turističke privlačnosti zemlje pa su se inicijatori nadahnuli sličnim poduhvatima Augustea Escoffiera, koji je 1912.  godine organizirao čuvene “Večere u Epicureu” jednakog menija istog dana u mnoštvu svjetskih gradova, uz prisustvo brojnih uzvanica. Aktualni kulinarski poduhvat preuzima ovu originalnu ideju udruživanjem ugostiteljskih objekata sa četiri strane svijeta.

Piše: Džana Mujadžić

Vise od 1.000 “šefova” sa svih pet kontinenata su nedavno, po peti put, ostvarili jedinstven “hommage” francuskoj kuhinji i njezinim vrijednostima, posebnim menijima sastavljenim od obroka direktno nadahnutih galskim kulinarskim umijećima. Restorani širom planete su pripremali jelovnike po sljedecoj “sekvenci”: obogaćeni aperitiv, predjelo, glavno jelo, sir, desert uz francuska vina i šampanjac!

Svaka zemlja je istakla domaće specijalitete, ali sa minimalnom upotrebom masnih materija, soli i šećera, pod zajedničkim geslom “zdrave ishrane i zaštite okoliša”. Učesnici su sami određivali cijene usluga, a svi su odvojili 5% zarađenog novca  za potrebe lokalnih NGO, koje se zalažu za univerzalno poboljšanje zdravlja i čuvanje ljudske okolice.

Oformljen je međunarodni komitet kuhara i slastičara, koji su odabirali najumjesnije kolege planete, odmah uključene u poduhvat.

Kuhinja u pariskom vrtu

Prema mišljenju aktualnog francuskog ministra vanjskih djelatnosti Jeana -Yvesa le Driana, “operacija” Gout de/ Good France/, ujedinjava na svjetskoj razini “šefove” svih horizonata za slavlje i vitalitet te kreativnost francuske gastronomije.

-Ove godine u prvi plan stavljamo poznatu oblast ‘Provence’ jer je njezina sredozemna umjetnost življenja, neponovljiva i  treba je istaći te slaviti. Oko 150 veleposlanstava i konzulata Francuske po cijeloj planeti, upriličili su nezaboravne, sublimirane i jedinstvene večere.

Kako Francuska nastoji ostati na čelu svjetske mobilizacije očuvanja čovjekove okoline, založili smo se da peto izdanje bude prilika odavanja počasti “odgovornim kuhinjama” cijele zemlje pa su “šefovi” uspjeli upisati po jedno jelo “za planetu” u njihove posebne menije – istakao je ministar.

U svijetu čuvenim Vrtovima ‘Trocadéra’ koji se nalaze preko puta još poznatijeg Eiffelovog tornja, ali i u cijeloj Francuskoj, oranizovano je veliko mđunarodno selo gastronomije u kojem su profesionalci razmijenili kulinarska iskustva, pospiješili odnose i spone zahvaljujući zajedničkim ateljeima i degustacijama, na koje su pozvali nekoliko škola i koledža kao i mnoštvo gimnazijalaca.

 Upriličeni su različiti programi i animacije s temom “odgovorne ishrane”. Potom je UNESCO, u svom ogromnom zdanju smještenom u sedmom pariskom okrugu, organizirao međunarodni kolokvij na temu “Ukus u službi potrošačkog zdravlja i dugoročnog razvoja”.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj