BIVŠI TRAMPOV STRATEG: ‘Uz moju pomoć, populističke i protusistemske stranke preuzet će EU’

Steve Bannon, ideolog alternativne desnice i bivši glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trampa, kazao je u utorak da će, uz njegovu malu pomoć, populističke i protusistemske stranke nakon svibanjskih izbora preuzeti kontrolu nad Europskim parlamentom i Europskom unijom.

“Nijedna od tih stranaka ne treba mene da bi pobijedila”, rekao je Bannon na konferenciji za tisak u Rimu. “Najbolja stvar koju mogu napraviti za njih je ono što sam napravio za Trampa … rekavši mu kad je zaostajao 10, 12, 14 postotnih bodova: ‘Možete pobijediti, samo se čvrsto držite svoje poruke i možete pobijediti’”, rekao je Bannon. “Ja sam tu samo kako bih bio … vođa navijača”, doaadao je.

Najavio potres na europskim izborima

Bannon je najavio “potres” na europskim izborima u svibnju, na kojima će “suverenistički pokreti preuzeti kontrolu nad Europskim parlamentom, a kasnije i nad Europskom komisijom”.

Predvidio je da će krajnje desna Liga talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija postati najsnažnija stranka u Europarlamentu, te da će stranka oporbene francuske čelnice Marine Le Pen biti “treća ili četvrta” po snazi.

Otkad je u kolovozu 2018. napustio Bijelu kuću, Bannon je postao ideolog europske desnice, osnovavši ‘neformalni’ Pokret sa sjedištem u Bruxellesu koji podupire protusistemske i populističke pokrete u Europi.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] Zahvaljujući činjenici da je migrantska kriza, koja je 2015. godine zahvatila Evropu, sada pod kontrolom, populistima Višegradske grupe oduzeta je još jedna karta na koju su igrali izmišljajući sve čudnovatije teorije zavjere koje navodno Brisel provodi s ciljem uništenja judeo-kršćanske Evrope. Međutim, niko nije mogao ni sanjati da će Brexit i Tramp, dva faktora za koja se smatralo da će pogodovati samovolji i morbidnom populizmu u Evropi, ustvari biti presudni faktori da se oduševljenost i podrška takvim pogledima i pokretima iz dana u dan smanjuje, uprkos inicijativi za ujedinjenjem evropskih populista Trampovog stratega Stivea Bannona. […]

Komentiraj