NAŠA POZICIJA NIJE SE PROMIJENILA: EU jednoglasno odbila Trampovo priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni

Zemlje članice Evropske unije (EU) danas su jednoglasno odbile priznanje SAD izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, ocijenivši da izmjena dugotrajne američke vanjske politike nije u skladu s međunarodnim pravom.

– Pozicija Evropske unije u odnosu na status Golanske visoravni se nije promijenila. U skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama Vijeća sigurnosti 242 i 497, Evropska unija ne priznaje suverenitet Izraela nad okupiranom Golanskom visoravni – navedeno je u saopćenju odjeljenja za vanjsku politiku EU.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u ponedjeljak u Bijeloj kući, u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanjahua, potpisao dekret o priznanju izmijenivši tako polustoljetnu politiku SAD na Bliskom istoku, prenijeli su izraelski mediji.SAD su prva zemlja koja je priznala izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja je osvojena od Sirije u šestodnevnom ratu 1967. i anektirana 1981. godine. 

Ostali dio međunarodne zajednice smatra taj strateški teritorij okupiranim.

Izrael gomila tenkove na granici s Pojasom Gaze

Istovremeno je izraelska vojska rasporedilatenkove i dodatne snage na granici s Pojasom Gaze nakon žestokih sukoba.

Tenkovi su raspoređeni nekoliko sati nakon poruke izraelskog premijera.

“Mogu vam reći da smo spremni na mnogo više. Učinit ćemo sve što je potrebno za odbranu našeg naroda i naše zemlje”, rekao je Benjamin Netanjahu.

U ponedjeljak predvečer počela je izraelska ofanziva na Pojas Gaze i pogođeni su deseci ciljeva, uključujući ured glavnog vođe Hamasa Ismaila Haniye.

Sedmero Palestinaca ranjeno je u tim udarima, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Najnovije sukobe izazvala je raketa ispaljena rano u ponedjeljak koja je pala na jednu kuću sjeverno od Tel Aviva, ranivši sedmero ljudi.

Palestinski pokret Hamas saopćio je da je uz posredovanje Egipta postignuto primirje u Gazi. Egipat i Izrael nisu potvrdili Hamasove navode o primirju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj