HAN DOPUTOVAO U SARAJEVO: Sastanci sa političkim zvaničnicima, ali i sa roditeljima stradalih mladića Memića i Dragičevića

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johannes Hahn doputovao je danas u Sarajevo, a nakon boravka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zaputit će se ka Beogradu.

Najavljeno je kako će Hahn u bosanskohercegovačkoj prijestonici razgovarati s domaćim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva o reformama neophodnim za napredak Bosne i Hercegovine na putu eurointegracija, najavljuju agencije.

Svoju posjetu Sarajevu Hahn je započeo sastankom sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine on bi trebao razgovarati sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom, najavljeno je iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini.

Evropski zvaničnik će razgovarati i sa majkom Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, i ocem Dženana Memića, Murizom Memićem, najavili su iz Grupe „Pravda za Davida“.

Razgovor će biti održan danas u podne u prostorijama Delegacije Evropske unije u Sarajevu, gdje će između ostalog biti riječi o vođenju istraga u slučajevima stradanja dvojice mladića.

Ambasador Sportskih igara mladih

Potom će, istog dana, otputovati u dvodnevnu posjetu Srbiji, gdje će se sastati s predsjednikom te države Aleksandrom Vučićem, najavljuju agencije.

Njihov sastanak predviđen je za 19:30 u vili Mir, saopćeno je iz službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Prethodno je planirano da Vučić prisustvuje svečanoj ceremoniji proglašenja Hahna novim ambasadorom Sportskih igara mladih. Ceremonija je zakazana za 17 sati u beogradskom hotelu “Metropol”.

Sportske igre mladih predstavljaju najveću manifestaciju za djecu i omladinu na Balkanu, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva. Već nekoliko godina omogućavaju besplatno učestvovanje u takmičenjima u deset sportskih disciplina osnovcima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj