IZETBEGOVIĆ NA SJEDNICI GLAVNOG ODBORA SDA: Huso Ćesir je zaslužan čovjek, dobar borac i SDA-ovac, ali zbog stalnih provokacija uradio je nešto što nije trebao!

Lider SDA Bakir Izetbegović komentarisao je danas incident koji se desio između predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Huse Ćesira i fotografa Žurnala Adija Kebe.

“Imali smo jučer ili prekjučer icident: Huso Ćesir je napao kamermana. Ustvari on je napao kameru, nije dakle napao čovjeka”, kazao je Izetbegović.

” I onda se digla džefa, znate, sad svaki političar mora da se utrkuje u osudi Huse Ćesira. Naravno da ćemo i mi osuditi svaki vid nasilja, ali sada će tražiti da se čovjek isključuje iz stranke, da se sankcioniše.

Kada novinari naprave sankcije i isključe iz udruženja novinara samo jednog takvog, koji je u ovoj državi itekako napravio haosa u glavama ljudi, jednog od onih kojima istina nije sveta, koji uznemiravaju, koji u privatni život ljudi ulaze, svi mi znamo kako to funkcioniše, kakvog su nam jada napravili – kad takvog jednog isključe, onda ćemo i mi isključiti Husu Ćesira.

Huso Ćesir je zaslužan čovjek, dakle, bio je dobar borac, bio je dobar SDA-ovac, i sada je, vodi to dobro, ali znate – iz dana u dan provokacije i popustili su mu živci i uradio je nešto što nije trebao uraditi”, kazao je Izetbegović kako prenosi N1.

Glavni odbor SDA na današnjoj sjednici u Sarajevu osudio je napad predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira na fotoreportera portala Žurnal, rekao je novinarima nakon sjednice zamjenik predsjednika Glavnog odbra SDA Čedomir Lukić.

“Na nadležnim organima je sada da rade svoj posao, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Asim Sarajlić, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac već su iznijeli stavove koje dijeli kompletno članstvo stranke”, istakao je Lukić.

Naveo je da nije upoznat s detaljima napada zbog čega ne želi da on lično sudi bilo kome u takvoj situaciji.

Upitan da li će unutar SDA biti pokrenut postupak protiv Ćesira, Lukić je odgovorio da u ovom trenutku ne može govoriti o tome, ali da će to biti razmatrano na narednim sjednicama organa stranke.

Pročitajte zaključke Glavnog odbora SDA

Redovna sjednica Glavnog odbora (GO) Stranke demokratske akcije (SDA) održana je danas u Sarajevu. Razgovarano je o aktuelnim političkim pitanjima, te su doneseni sljedeći zaključci:

-Glavni odbor SDA smatra da pravosnažna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti ima historijski i pravni značaj i nosi poruke koje trebaju  uvažiti  i razumjeti svi u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji i ostatku svijeta. Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu s  ciljem podjele Bosne i Hercegovine kroz sistematske zločine,  istrebljenje prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva, sa dijela teritorija RBiH.

To je presuda projektu, kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u Bosni i Hercegovini predvodili Karadžić i Mladić. Izrečena doživotna kazna predstavlja samo djelimičnu satisfakciju žrtvama, ali potvrđuje da je pravda, makar bila i djelomična, spora ali ipak dostižna.

Očekujemo i zahtijevamo da vlasti u RS-u povuku odlikovanje koje su dodijelile Radovanu Karadžiću, te da se izmijeni ime studenstkog doma na Palama  koji nosi ime po ratnom zločincu presuđenom za genocid.

– Pozdravljamo odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS, po apelaciji koju su uputili bošnjački i hrvatski delegati iz Vijeća naroda RS. Time je Ustavni sud potvrdio svoju raniju odluku po apelacija Bakira Izetbegovića, tada člana Predsjedništva BiH.

Obaveza vlasti RS-a je da poštuju Ustav BiH, provode odluke Ustavnog suda, te poštuju Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

– Zahtijevamo da Tužilaštvo BiH profesionalno i u skladu sa zakonom dovede do kraja istragu i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu. Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti.

SDA osuđuje učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u entitet RS, kao i prijetnje koje im se upućuju. Pozivamo nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinioci ovih napada. Vlasti entiteta RS moraju poduzetu konkretne mjere koje će doprinijeti suzbijanju nacionalne mržnje, a prije svega spriječiti napade na povratnike i njihovu imovinu.

– Izražavamo zabrinutost zbog informacija o vrbovanju državljana BiH od Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske, s ciljem da se u pojedine džemate pokušaju podmetnuti dokazi o navodnim terorističkim aktivnostima i time kreira lažna slika o postojanju naoružane ekstremističke mreže u našoj zemlji, kako bi se lakše ostvarivali politički ciljevi usmjereni protiv BiH i Bošnjaka. 

SDA traži od policijsko-sigurnosnih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju. Od pravosudnih institucija tražimo da poduzmu sve neophodne radnje kako bi se slučaj rasvijetlio i odgovorni sankcionisali, a ne da dođe do zataškavanja ovog slučaja.

– Glavni odbor SDA daje punu podršku pregovaračkom tima SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem u implementaciji izbornih rezultata. 

Pozdravljamo politički zrelu i odgovornu odluku Demokratske fronte da učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slijede u narednom vremenu.

Još jedanput pozivamo i druge stranke da pristupe formiranju široke koalicije patriotskih političkih snaga spremnih da odgovore na ozbiljne izazove koji su pred nama, i da stanu u zaštitu interesa Bosne i Hercegovine, i što prije se posvete predanom radu na provođenju reformi.

– Pozdravljamo izjavu koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović usaglasio sa predsjednicima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, kao principe djelovanja parlamentarnih većina i izvršne vlasti u tekućem mandatu.

– Podržavamo usaglašeni prijedlog teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji su dogovorili  predstavnici  boračkih udruženja i resornog federalnog  ministarstva. Očekujemo od Vlade Federacije da ovaj Zakon što prije uputi u parlamentarnu proceduru.

– Pozdravljamo početak izgradnje  tunela Hranjen, u sklopu realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za dalji ekonomski i društveni razvoj Goražda, Bosansko-podrinjskog kantona  i istočne Bosne.

– Pozdravljamo Odluku Parlamenta Federacije BiH o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla. Izgradnja Bloka 7 neophodna je zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema BiH. Osim ekonomskog, ovaj projekat ima i veliki ekološki značaj, jer će se njegovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje zraka u Tuzli.

– Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje pokušaje oživljavanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, što predstavlja kontinuitet djelovanja s ciljem ponovnog uspostavljanja paradržavne tvorevine koja je proizvela udruženi zločinački poduhvat osuđen od Haškog tribunala. Poručujemo da nikada neće uspjeti nikakvi pokušaji dalje teritorijalne i etničke podjele BiH.

– Glavni odbor SDA je utvrdilo prijedlog odluke o sazivanju 7. redovnog Kongresa SDA koji će se održati 14. septembra 2019. godine i  prijedlog odluke o provođenjeu redovnih izbora u SDA za mandatni period 2019-2023. godina.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj